Gemeente Rotterdam

stadstoezicht legt direct beslag op eigendommen verdachten

03 augustus 2010 | rotterdam | persbericht

"Lik op stuk" na geweld tegen stadswachten

Van elk geweldsincident doet Stadstoezicht aangifte bij de politie. "Daar blijft het niet bij, we verhalen ook de schade op de daders", zegt Fred Marree van Stadstoezicht. Daarom wordt direct beslag gelegd op de spullen van de verdachten. "Je blijft met je handen van de stadswachten af. Met dit `lik op stuk' beleid willen dat nog eens heel duidelijk maken". Stadstoezicht heeft vandaag - vooruitlopend op een veroordeling - conservatoir beslag gelegd op de inboedels en de auto van de twee verdachten van een geweldsincident vorige week woensdag. De Rechtbank heeft daar maandag toestemming voor gegeven.

Incident
Tijdens hun surveillance en controle op huisvuil in Delfshaven werden twee stadswachten hinderlijk gevolgd, klemgereden, bedreigd en beledigd door twee mannen in een auto. Aanvankelijk gingen de stadswachten hier niet op in. Omdat de mannen bleven treiteren met hun beledigingen en bedreigingen, werden zij op hun gedrag aangesproken. Daarop volgde een vechtpartij, waarbij een stadswacht een verwonding aan zijn hand opliep. Zijn collega liep een paar gekneusde ribben op. De politie moest ter plaatse komen en heeft de verdachten aangehouden. Beide stadwachten zijn in het ziekenhuis aan hun verwondingen behandeld.

Lik op stuk
Bij verbaal en fysiek geweld tegen stadswachten wordt de politie ingeschakeld en aangifte gedaan. Daarna volgt doorgaans een strafrechtelijk onderzoek. De Officier van Justitie beslist of de zaak aan de rechter wordt voorgelegd. Stadstoezicht gaat nog een stap verder. Fred Marree: "Je blijft met je handen van stadswachten af. Daarom verhalen wij de schade op de daders". Om zeker te zijn dat die schade wordt betaald legt de Rotterdamse dienst, na toestemming van de Rechtbank, direct conservatoir beslag op de eigendommen en banktegoeden van de verdachte. "Hiermee willen we voorkomen dat we achter het net vissen als de verdachte wordt veroordeeld", zegt Marree. "Vandaag is op twee adressen in Rotterdam op verschillende eigendommen van de twee verdachten beslag gelegd. Een auto van het merk Renault en twee inboedels zijn direct ter bewaring afgevoerd."

Kosten
Een geweldsincident veroorzaakt veel kosten voor Stadstoezicht. Allereerst de begeleiding van het slachtoffer naar de spoedeisende hulp in het ziekenhuis en daarna het doen van aangifte op het politiebureau. Ook de verdere fysieke en psychische zorg voor het slachtoffer is een kostbare zaak. Vaak is ook sprake van arbeidsverzuim van de stadswacht.