Gemeente Venray


11 augustus 2010

Stormschade ook financieel in beeld

Enkele weken na 12 en 14 juli is naast de fysieke schade ook de financiële schade van beide stormen in beeld. De gemeente en particulieren zijn druk bezig geweest om de bomen en struiken die aangetast zijn op te ruimen. De laatste storm heeft er ook voor gezorgd dat er uitzonderlijk veel dikke bomen zijn gesneuveld ten opzichte van stormen in andere jaren. De kosten die gemoeid zijn met het opruimen én herstellen van de schade bedraagt zo'n EUR 380.000 euro.

Ruim 350 laanbomen (bomen langs de weg) zijn onder het geweld bezweken. Hieronder bevonden zich enkele monumentale bomen. Daaronder waren veel bomen die met wortel en al zijn omgewaaid omdat ze veel draaiende wind te verduren kregen. Daarnaast zijn uit zo'n 2500 bomen de top of één of meerdere takken verdwenen.

Herstelwerk

Vanaf de storm is een groot aantal aannemers, grotendeels uit de gemeente Venray, bezig geweest met het opruimen van de omgevallen bomen en het snoeien van de dode takken. In de bossen moesten vooral naaldbomen en populieren het ontgelden. Het opruimen heeft zich hier geconcentreerd op het vrij maken van wegen en paden. Binnen de grote bospercelen is nagenoeg niets geruimd. Dit vanwege de voordelen voor de flora en fauna van de aanwezigheid van dood hout in de natuur. Naast het opruimwerk moeten ook diverse trottoirs, plantsoenen en bermen nog hersteld te worden.

Kosten

De kosten worden nu geraamd op ca. EUR 380.000. Dit bedrag bestaat uit het verwijderen van bomen, snoeien van bomen, verwijderen van boomstronken, herstel verhardingen en asfalt, herstel bermen en beplantingen. Maar ook de aanplant van 200 nieuwe bomen is hierin meegenomen. De gemeente kijkt overigens goed naar de mogelijkheden om de herstelwerkzaamheden te combineren met gepland onderhoudswerk, waardoor de kosten lager uit kunnen vallen. De omgewaaide bomen zijn grotendeels opgeruimd. Het dikke stamhout en een deel van de houtsnippers wordt verkocht waarmee de kosten van de stormschade enigszins kunnen worden gecompenseerd.