OXFAM NOVIB: Te weinig hulp voor dreigende hongersnood in Sahel

11/08/2010 13:41

Oxfam Novib

11 augustus DEN HAAG 10 miljoen mensen in de West-Afrikaanse Sahelregio worden bedreigd door hongersnood. Hulp is wel toegezegd, maar te weinig en het komt te laat.

'De komende weken zijn cruciaal voor honderdduizenden mensen,' zegt Etienne du Vachat, hoofd van Oxfam's noodhulpprogramma in Niger. 'De volgende oogst is pas over twee lange maanden. Deze crisis vereist een gullere en snellere internationale reactie dan tot nu toe.'

Al sinds november vorig jaar waarschuwen hulporganisaties als Oxfam voor de huidige voedselcrisis. Door droogte en onregelmatige regenval zijn de oogsten mislukt. De prijs van het voedsel dat er wel is, is voor velen onbetaalbaar hoog geworden. Hulp is hard nodig.

Maar door te weinig geld en logistieke vertragingen zullen miljoenen mensen waarschijnlijk geen hulp ontvangen, waarschuwt Oxfam. De organisatie vindt dat er geen excuus is voor het gebrek aan voldoende financiering en de vertraging. De nu beschikbare hulp schiet tekort en voorziet niet in de lange termijn behoeften. Eind juli 2010 was slechts een derde van de benodigde middelen beschikbaar.

'Recente toezeggingen van belangrijke donoren zijn welkom en nodig, maar daar moeten wel echte daden op volgen,' zegt Kirsty Hughes, hoofd van de afdeling beleid en campagnes van Oxfam, die net uit de regio is teruggekeerd. 'Het is verschrikkelijk dat de hulp er zo lang over doet, terwijl hulporganisaties al maanden waarschuwen voor de ernst van de situatie.'

In Niger heeft het Wereldvoedselprogramma op 20 juli bekendgemaakt dat zij haar operaties snel gaat uitbreiden, om dit jaar 7,9 miljoen mensen te voeden. Maar onvoldoende financiering, problemen met leveranties en andere logistieke problemen zorgen ervoor dat deze ambitieuze doelstelling waarschijnlijk niet gehaald wordt. Daardoor blijven miljoenen van hulp verstoken. Ook het huidige regenseizoen zorgt voor overstromingen en daardoor wordt de distributie van hulp belemmerd. Internationale organisaties en donoren moeten hun hulpinspanningen snel intensiveren voordat het te laat is, zegt Oxfam.

In Tsjaad lijden twee miljoen mensen honger, en zijn veel kinderen ernstig ondervoed. In Mali krijgen mensen niet wat zij nodig hebben en verergert de situatie in het noorden snel.

Volgens Oxfam moeten nu, in dit late stadium, geld en waardebonnen aan de hulpbehoevenden worden uitgedeeld. Zij kunnen daarmee het dure voedsel op de markt kopen, tot de voedselhulpstroom goed op gang gekomen is of tot dat de volgende oogst binnen is.

Bron: Oxfam, 11 augustus 2010