Rochdale


11 augustus 2010

Kraken is niet het aangewezen middel om het sociale huurbeleid van de gemeente Amsterdam en woningcorporaties aan de kaak te stellen."

Met onder meer deze uitspraak bepaalde de rechter in het vonnis dat de krakers van Kraakgroep Zuid, die afgelopen maart woningen van Woningstichting Rochdale hebben gekraakt in de Vechtstraat, binnen twee weken deze moeten verlaten. Rochdale liet het er niet bij zitten, en spande met succes een kort geding aan.

In het vonnis wordt verder vermeld dat wanneer de krakers hieraan geen gevolg geven, zij een dwangsom moeten betalen van 1000 euro per dag tot een maximum van 30.000 euro. Ook komen de proceskosten die Rochdale heeft gemaakt voor hun rekening. Het vonnis houdt tevens in dat de krakers gedurende een periode van zes maanden niet mogen herkraken.

Tekort huurwoningen
De voormalige sociale huurwoningen in de Vechtstraat wachten al geruime tijd op de start van de renovatie. Sommigen waren onbewoonbaar verklaard, in de overigen woonden tijdelijk mensen als antikraakwacht. Zij waren recent vertrokken omdat de voorbereidingen al waren gestart. De krakers vonden het proces te lang duren. Ook waren zij het er niet mee eens dat een gedeelte van deze panden na de renovatie ter verkoop wordt aangeboden, terwijl er in Amsterdam juist een tekort is aan betaalbare huurwoningen. Een mening die Rochdale niet deelt. De verkoop vindt ook plaats in het kader van afspraken die de woningcorporaties met gemeente Amsterdam hebben gemaakt.

Renovatie noodzakelijk
De panden in de Vechtstraat zijn door Woningstichting Rochdale aangekocht in 2005, ze bleken slecht gefundeerd. Het hele proces, inclusief het onderzoek naar de fundering heeft enige tijd in beslag genomen. In overleg met het stadsdeel is besloten om het gevelaanzicht in oorspronkelijke staat terug te brengen. Het voeg- en metselwerk word hersteld. In de woningen worden de keukens en het sanitair, vernieuwd. Alle woningen krijgen een CV-installatie en mechanische ventilatie. Er is ook intensief overleg geweest met de bewoners die toen al aangaven blij te zijn met de plannen. Vier van hen zitten voorlopig in een wisselwoning en keren terug naar een gerenoveerde woning. Verwacht wordt dat na de bouwvakantie de werkzaamheden worden opgestart.


-o-o-