Tweede Kamer der Staten Generaal

Herdenking gevallenen en slachtoffers voormalig Nederlands-Indië

De Voorzitter van de Tweede Kamer, mevrouw Gerdi A. Verbeet en de eerste Ondervoorzitter van de Eerste Kamer, mevrouw Heleen M. Dupuis leggen opzaterdag 14 augustus 2010 een krans bij de Indische plaquette in de hal bij de ingang van het gebouw van de Tweede Kamer (ingang Binnenhof 1a).

De plechtigheid begint om 11.00 uur met een korte toespraak van de voorzitter van de "Stichting Herdenking 15 augustus 1945", de heer Van Bodegom. Aansluitend spreekt de Voorzitter van de Tweede Kamer, mevrouw Gerdi A. Verbeet.

Japan capituleerde op 15 augustus 1945. Dit betekende het einde van de Tweede Wereldoorlog voor Zuidoost-Azië en voor het Koninkrijk der Nederlanden.
Jaarlijks, op 14 augustus, organiseert de Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 een korte besloten herdenking bij de plaquette in aanwezigheid van de Voorzitters van beide Kamers, Kamerleden en vertegenwoordigers van sympathiserende organisaties.

De bronzen Indische plaquette werd op 15 augustus 1985 onthuld in de hal van Binnenhof 1a ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië.