NCRV

Emma

Romantisch kostuumdrama Emma naar roman Jane Austen bij NCRV

Zaterdag 14 augustus

20.15 uur, Nederland 2

Vanaf zaterdagavond 14 augustus zendt de NCRV de vierdelige Britse kostuumserie Emma uit, naar de roman van de 19e eeuwse schrijfster Jane Austen. Emma is het liefdesverhaal over een jonge vrouw die zo druk bezig is om het liefdesleven van anderen te arrangeren, dat ze geen oog heeft voor wat er werkelijk gaande is.

De 21-jarige Emma Woodhouse is mooi, intelligent en rijk, woont in een gerieflijk huis en heeft bijna alles wat haar hartje begeert. Ze kan zich daarom uitleven in haar grote passie: voor koppelaarster spelen voor haar vrienden en familie. Dat is een vaardigheid die ze al vaker heeft benut. Ze is ervan overtuigd dat ze haar zus en haar echtgenoot bij elkaar heeft gebracht. En wanneer haar gouvernante, Miss Taylor, met weduwnaar Mr Weston trouwt, kan Emma zichzelf wederom met een groot succes feliciteren.

Maar, zoals Mr Knightley, een vriend van de familie en een soort oudere broer voor Emma, droogjes opmerkt, in feite had ze niets met deze relaties te maken. Ze zag de romances alleen opbloeien. Als de jonge, mooie, naïeve en sociaal inferieure Harriet in Emmaâs kringen opduikt, is de koppelaarster verrukt dat ze haar kunsten weer kan beoefenen. Ze krijgt Harriet zover dat ze een gunstig huwelijksaanzoek van een plaatselijke boer afwijst, vanwege de zwierige Mr Elton.

Emma speelt met vuur. Knightley is woedend op Emma omdat ze Harriet hoop gaf op een huwelijk waar ze geen enkele kans op maakte. En Emma komt er al snel achter dat Elton veel meer sociale ambities heeft en veel geldbeluster is dan ze zich had gerealiseerd.

In Emma spelen onder meer Romola Garai (Atonement, Daniel Deronda), Michael Gambon (Cranford, Gosford Park) en Jonny Lee Miller (Trainspotting).