Varen tijdens Botterweekend Zuiderzeemuseum

10/08/2010 12:30

Zuiderzeemuseum

Op 14 en 15 augustus is de Markerhaven van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen in handen van de Vereniging Botterbehoud. Tijdens dit jaarlijkse Botterweekend varen vijfentwintig botters met bezoekers op het IJsselmeer. Aan wal zorgen demonstraties van ambachten, een shantykoor en de geur van versgebakken vis voor een levendig visserijevenement.

Gedurende de vaartocht vertellen de schippers en hun maten over het oude visserijambacht, de schepen en de Zuiderzee. In het museum kunnen kinderen klompbootjes maken en leren ze navigeren met behulp van een zelfgemaakt kompas. Op de kade tonen vrijwilligers onder andere hoe netten vroeger werden 'gebreid', 'geboet' en 'getaand'. Het shantykoor Tolbert treedt zaterdag op van 12.00 tot 12.45 uur en van 13.30 tot 14.15 uur.

Zuiderzee Jazz

Op zaterdag 14 augustus kunnen bezoekers voor een kleine toeslag het Zuiderzee Jazzconcert met Michiel Borstlap bijwonen. Deze prijswinnende jazzpianist geeft in het sfeervolle museumpark een openluchtconcert waarbij VJ Arnout Hulskamp beelden van Bert Haanstra projecteert.

Over de Vereniging Botterbehoud

De vereniging Botterbehoud zet zich in voor het behoud van originele houten vissersschepen, zoals botters, aken en jollen. De geschiedenis van de visserij neemt een prominente plaats in.

Over het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen richt zich op kunst, cultuur en erfgoed rondom het voormalige Zuiderzeegebied en het huidige en toekomstige IJsselmeergebied. Door zijn activiteiten, aanpak en samenwerking heeft het museum een internationale uitstraling en publieksbereik.

Gemeenschappen, ambachten en water staan centraal. Het museum bestaat uit een openluchtcollectie in de vorm van een museumpark en een binnenmuseum met een grote hoeveelheid expositieruimtes voor vaste presentaties en tijdelijke tentoonstellingen. Het museum verzorgt daarnaast regelmatig presentaties in binnen- en buitenland www.zuiderzeemuseum.nl

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

http://www.zuiderzeemuseum.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,