Eerste Kamer der Staten Generaal

Herdenking oorlogsslachtoffers voormalig Nederlands-Indië op 14 augustus 2010

11 augustus 2010

Op zaterdag 14 augustus is er in het Tweede Kamergebouw een kranslegging ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië.

De herdenkingsbijeenkomst begint met een korte toespraak van de voorzitter van de Stichting Herdenking 15 augustus 1945, Joost van Bodegom. Aansluitend spreekt Kamervoorzitter Gerdi Verbeet. Samen met de Ondervoorzitter van de Eerste Kamer, Heleen Dupuis, legt zij namens de Staten-Generaal een krans bij de Indische plaquette bij de ingang op Binnenhof 1a.

Besloten herdenking

Op 15 augustus 1945 capituleerde Japan. Dit betekende het einde van de Tweede Wereldoorlog voor Zuidoost-Azië en voor het Koninkrijk der Nederlanden. Elk jaar op 14 augustus organiseert de Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 een korte besloten herdenking bij de Indische plaquette in het Tweede Kamergebouw. Hierbij zijn de Voorzitters en/of Ondervoorzitters van beide Kamers, Kamerleden en vertegenwoordigers van sympathiserende organisaties aanwezig.

Indische plaquette

De bronzen Indische plaquette werd op 15 augustus 1985 onthuld in de hal van Binnenhof 1a ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië.