Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 14 april 2010

Grachtenfestival maakt doorstart

Vandaag werd bekend dat het Grachtenfestival dit jaar toch het begin van het nieuwe klassieke muziekseizoen markeert. De doorstart is mede mogelijk gemaakt door de genereuze bijdrage van SNS REAAL Fonds, dat het festival dit jaar ondersteunt. Het festival vindt plaats van 14 tot en met 22 augustus 2010 in Amsterdam.

"SNS REAAL Fonds vindt het voortbestaan van het Grachtenfestival van groot belang en ondersteunt daarom graag het festival in 2010", aldus directeur Marie Hélène Cornips van het Fonds.

"De afgelopen maanden is er achter de schermen hard gewerkt om het festival te behouden. Een aantal belangrijke Amsterdamse instellingen heeft zich er sterk voor gemaakt. Ik ben dankbaar voor deze steun en heel blij dat we opnieuw een kwalitatief hoogwaardig festival kunnen bieden. Het Grachtenfestival is hét visitekaartje van Amsterdam' meldt Alma Netten, scheidend directeur van het Grachtenfestival.

Friesland Bank is de belangrijkste meerjarige sponsor van het festival. In Canal Company is dit jaar een nieuwe sponsor gevonden. Begunstiger Het Kersjes Fonds levert dit jaar een extra bijdrage. Hoofdsubsidiënt blijft de Gemeente Amsterdam. Andere begunstigers van het festival zijn het Fonds voor Podiumkunsten en Amsterdam Partners.

In december 2009 zag de leiding van het Grachtenfestival zich genoodzaakt bekend te maken dat het festival zou worden opgeheven. Aan deze beslissing lag het ontbreken van financiële draagkracht na het aflopen van de overeenkomst met de hoofdsponsor ten grondslag. Een aantal prominente mensen uit de Kunstensector, Amsterdam Partners, het Amsterdams Toerisme en Congres Bureau (ATCB), het Amsterdams Uitburo richtten een steungroep op. Dankzij dit initiatief onder aanvoering van Erik Gerritsen, oud-directeur van Het Concertgebouw, de inspanningen van de Grachtenfestival-organisatie en de (nieuwe) sponsors kan het festival alsnog doorgang vinden.

www.grachtenfestival.nl

Het Amsterdamse Grachtenfestival is het jaarlijks terugkerende muziekfestival waarvan uitvoeringen van (klassieke) muziek op bijzondere locaties in de binnenstad van Amsterdam en aan de IJ-oevers de basis vormen. Het festival markeert ieder jaar de opening van het klassieke muziekseizoen. Elk jaar worden nieuwe speellocaties toegevoegd die zich onderscheiden door bijzondere of monumentale architectonische en cultuurhistorische waarde. Het Grachtenfestival 2010 vindt plaats van 14 tot en met 22 augustus.

Het Grachtenfestival ontving de grootste donatie van SNS REAAL Fonds. Hoofdsubsidiënt is de Gemeente Amsterdam. Het Grachtenfestival wordt mede mogelijk gemaakt door Friesland Bank en Canal Company. Andere begunstigers van het festival zijn het Fonds Podiumkunsten, Amsterdam Partners en Het Kersjes Fonds.

Mediapartner is HDC Media.

Job Cohen is Beschermheer van het Grachtenfestival.

Noot voor de redactie,