TROS

Afdeling Communicatie
Hilversum, 10-08-2010

Televisie
JAAP JONGBLOED & JACCO HOLTHUIS: EEN REIS MET BEPERKINGEN Uitzending zaterdag 14 augustus
Nederland 1 - 17.25 uur

JAAP & JACCO ONTMOETEN KINDEREN MET EEN HANDICAP IN NICARAGUA

In de documentaire JAAP JONGBLOED & JACCO HOLTHUIS: EEN REIS MET BEPERKINGEN die de TROS op zaterdag 14 augustus uitzendt een verslag van de ontmoetingen met kinderen met een handicap in Nicaragua die gesteund worden door het Liliane Fonds. Jacco Holthuis, winnaar van de CAPawards in 2009, is ambassadeur van Onbeperkt Nederland. Jaap Jongbloed is ambassadeur van het Liliane Fonds en was samen met Lucille Werner presentator van de CAPawards.

Een grote wens van Jacco (29) is om tijdens zijn ambassadeursjaar een bezoek te brengen aan een project van het Liliane Fonds. Jaap Jongbloed begeleidt hem hierbij. De reis zal Jacco lang bijblijven: "Indrukwekkend om te ervaren hoe het leven met een beperking daar is. Ik ontmoette de 23-jarige Mauricio, hij heeft dezelfde beperking als ik. Met hulp van het Liliane Fonds volgt hij een rechtenstudie, ik ben jurist. Hetzelfde verhaal in twee werelden. Het was een reis met een lach en een traan."

Ook de kennismakingen met twee jonge kinderen maken indruk. De oefeningen die de vijfjarige Allison bijvoorbeeld doet, lijken precies op de fysiotherapie die Jacco vroeger zelf kreeg voor zijn benen. Allison kon niet lopen. Haar benen stonden naar binnen als gevolg van een neurologische afwijking. Ze gaat goed vooruit. Inmiddels kan ze zelfstandig lopen. Jorge van zeven heeft een hersenbeschadiging. Hij is een expressieve, vrolijke jongen. Alle buren zijn dol op hem. Om te voorkomen dat zijn armen en voeten scheef groeien, krijgt hij oefeningen om zijn spieren te stimuleren. Jorge laat zien dat de behandeling effect heeft: hij geeft Jacco prima partij tijdens een potje voetbal.
TROS