Algemene omroepvereniging AVRO

PERSBERICHT

Hilversum, 13-08- 2010

SOPRAAN LENNEKE RUITEN TE GAST BIJ AVRO OPIUM OP RADIO 1

AVRO's cultuurmagazine Opium op Radio 1 komt zaterdag 14 augustus, zoals elke week, vanuit Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Publiek is van harte welkom. Tussen 17.15 uur en 19.00 uur komen de volgende onderwerpen aan de orde:


* Op haar 25e won zij op het Internationaal Vocalisten Concours zo'n beetje alle prijzen die er te winnen waren: sopraan Lenneke Ruiten. Inmiddels acht jaar later, vond zij dat het tijd was voor een nieuwe cd. En die kwam er, met prachtige Mozart arias. De plaat bleek een fantastisch visitekaartje: hij bezorgde haar een bijzondere introductie bij de beroemde dirigent Sir John Eliot Gardiner, bij wie ze nu soleert tijdens een internationale tournee.


* Het dertiende boek van auteur Gijs IJlander speelt zich af in een oer-Hollandse setting, zoals vaker in zijn romans. In het boek 'Wildzang' keert de hoofdpersoon terug naar zijn geboorteplek, de hoeve Wildzang in de polder bij Alkmaar. Omdat niets meer is zoals vroeger, raakt hij langzaamaan de greep op zijn leven kwijt. IJlander debuteerde in 1988 met het boek 'De Kapper'. In 2008 verscheen zijn roman 'Geen zee maar water'.


* Het Amsterdamse Grachtenfestival was bijna ter ziele, maar heeft dankzij een impuls van de nieuwe directeur Lidy Klein Gunnewiek een doorstart kunnen maken. Eén van de hoogtepunten van het festival is de uitvoering van de wereldberoemde compositie 'Water Music' van Georg Friedrich Händel. Dirigent Jan Willem de Vriend brengt het samen met zijn Combattimento Consort Amsterdam ten gehore vanaf het water van de Keizersgracht.


* Deze week verschijnt het debuutalbum 'Stil Leven' van Harm Goslink Kuiper. Een Nederlandstalig album vol muzikale en tekstuele kunstwerkjes. Liedjes over eenzaamheid en de worsteling met het bestaan en de liefde. Goslink Kuiper speelt op zelf gemaakte muziekinstrumenten van afgedankt materiaal. Harm Goslink Kuiper is een multi-talent. Hij begon zijn carrière als beeldend kunstenaar en maakt schilderijen, beelden, filmpjes, installaties en tekeningen. In het verleden won hij de Wim Izaksprijs.

Presentatie: Hans Smit.

Opiumuitzendingen zijn ook te beluisteren via opiumradio.nl.Algemene omroepvereniging AVRO