Politie Flevoland

Drie verdachten woninginbraak aangehouden

Preventietips woninginbraak

Lelystad, 14-08-2010 o In de vroege ochtend van vrijdag 13 augustus kwam omstreeks 05:00 uur een melding binnen van een inbraak in een woning aan de Gondel. Na een uitgebreide zoekactie van de politie werden drie verdachten aangetroffen en aangehouden. Op vrijdagochtend bleek dat er ook bij de buren was ingebroken.

Toen de inbrekers werden betrapt door de vrouw des huizes, sloegen ze op de vlucht. Meerdere politie eenheden kamden de buurt af en troffen de drie verdachten aan. Alle drie zijn bekenden van de politie. Het gaat om twee jongens van 17 jaar en een van 19 jaar, alle drie afkomstig uit Lelystad. In de omgeving trof de politie ook diverse gestolen goederen aan. De recherche Lelystad en Forensische Opsporing doen onderzoek naar de twee woninginbraken en onderzoekt ook of er een verband is met andere woninginbraken in Lelystad.

Preventiebericht woninginbraken

Vooral in de zomermaanden en tijdens vakanties zijn woningen een geliefd doelwit voor inbrekers. Zelfs als u thuis bent, kunnen inbrekers hun slag slaan zonder dat u daar iets van merkt. Bijvoorbeeld als u in uw tuin geniet van het mooie weer, met alle ramen open. Of een dief sluipt, terwijl u slaapt, de slaapkamer binnen via een openstaande balkondeur.
De politie Flevoland houdt tijdens zomermaanden extra toezicht en surveilleert extra op straat. Zelf kunt u ook wat doen om het inbrekers lastig te maken. Hieronder een aantal dos en donts waar u op kunt letten:

Dont's

* Vroeger controleerden inbrekers de papieren brievenbus om te kijken of iemand op vakantie was. Nu worden digitale brievenbussen bekeken. Vermeld dus geen herleidbare adres- of vakantiegegevens op media zoals Hyves, Twitter, MySpace. Scherm persoonlijke berichten af door potentiële inbrekers.


* Let op dat - gezien vanaf de straat - waardevolle spullen zoals flatscreen, laptop, camera, sieraden niet in het zicht staan.


* Hang geen briefjes op de deur dat u (even) weg bent. Spreek op het antwoordapparaat nooit in hoe lang u weg bent. Kies een neutrale boodschap, zoals: Ik ben op dit moment niet te bereiken, maar spreek iets in.


* Hou sleutels bij u. Haal ze uit uw jas als u die aan de kapstok of over een stoel hangt. Laat ook geen sleutels aan de binnenzijde van het slot zitten. Doe geen labels met naam en adres aan uw sleutelbos. En leg ze ook niet op een geheime plaats zoals onder de mat, in de bloembak, etcetera.

Dos:

* Laat niet zien dat u weg bent, doe net alsof de woning nog bewoond is:

- Laat bijvoorbeeld speelgoed van de kinderen achter in de tuin
- Vraag de buurman om zijn auto af en toe op jouw oprit te parkeren of het gras te maaien.

- Sluit geen overgordijnen en haal geen planten voor de ramen weg.
- Schakel eventueel een tijdschakelaar in voor de lampen
- Laat de brievenbus regelmatig legen en leg de post op een plek die niet van buitenaf te zien is.


* Vertel de buren dat u op vakantie bent en vraag hen om een extra oogje in het zeil te houden


* Zet ladders en vuilcontainers weg. Dit zijn handige hulpstukken voor de inbreker om ergens op te klimmen.


* Overweeg het aanbrengen van een lamp met een sensor bij de voordeur of in de tuin. Dieven staan niet graag in het licht.


* Doe de deur het nachtslot ook al bent u maar even weg. Doe de voor- en achterdeur op het nachtslot voordat u gaat slapen. Controleer de deuren op anti-inbraaksloten en secu-strip.


* Sluit ramen (ook het wc-raam) en deuren goed af.


* Gebruik registratiekaarten van de politie om de waardevolle voorwerpen te registreren.

Mocht u toch het slachtoffer worden van een woninginbraak, doe dan aangifte bij de politie. Niet alleen om de pakkans van de daders te vergroten, maar ook voor extra aandacht tijdens surveillances van de politie in uw buurt.

Voor meer inbraakpreventietips, kijk opwww.politiekeurmerk.nl.

Bij verdachte situaties in en rondom uw huis of dat van uw buren, bel direct 112. Houdt de daders in het zicht en probeer zo goed mogelijk het signalement (kleding, autokenteken) aan de centralist door te geven.