Politie Gelderland-Zuid

Twee rijbewijzen ingevorderd

Na rijverbod tóch op de snorfiets, maar agenten zijn alert

Nijmegen/Hedel, 14-08-2010 o De politie hield in de regio vrijdagavond en -nacht drie bestuurders aan voor rijden onder invloed. Dit gebeurde twee keer in Nijmegen en in Hedel. Twee van hen (beiden in Nijmegen) konden direct hun rijbewijs inleveren omdat ze aanzienlijk de wettelijk strafbare limiet hadden overschreden. De verkeerscontroles vonden plaats nadat de agenten in hun ogen 'opvallend rijgedrag' hadden waargenomen.


* Naar aanleiding van een overlastmelding vrijdagavond rond 20.15 uur in Nijmegen gingen surveillerende agenten naar de Landbouwstraat. Daar zagen zij een man, later bleek een 35-jarige Nijmegenaar, die net op zijn snorfiets weg wilde rijden. Zij lieten hem blazen waar een indicatie "F" uit kwam: doorgaans een uitslag die duidt op aanzienlijk alcoholgebruik. Omdat de agenten de 35-jarige niet zelf hadden zien rijden, gaven ze hem mondeling een rijverbod voor de rest van de avond. De snorfietser vervolgde aanvankelijk lopend zijn weg.
Omdat de agenten het vermoeden hadden dat de man tóch zou gaan rijden, werden via de portofoon alle surveillancewagens gewaarschuwd een oogje in het zeil te houden. Dit bleek effectief want al snel zagen andere agenten de snorfietser rijden op straat. Zij gaven hem meteen een stopteken en stelden nadere controle in. De Nijmegenaar bleek een beginnend bestuurder te zijn. Hij werd meegenomen naar het politiebureau voor een blaastest op de ademanalyse. Die gaf een uiteindelijke uitslag van 700 ug/l, wat meteen invordering van het rijbewijs betekende. Ook wordt een melding gedaan aan het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) voor een onderzoek naar de rijvaardigheid en rijgeschiktheid van de 35-jarige. Er is proces-verbaal opgemaakt.

Ook in de wijk Malvert, op de 83e straat, nam de politie vrijdagnacht een rijbewijs in. Een 39-jarige inwoner van Beuningen werd daar staande gehouden en gecontroleerd op rijden onder invloed. De bestuurder had de aandacht van de agenten getrokken omdat hij er met hoge snelheid vandoor ging toen hij hun politieauto zag en probeerde hen kwijt te raken. Dit mislukte. De blaastest wees uit dat de man teveel had gedronken, ook hij moest mee naar het bureau voor de
onvermijdelijke ademanalyse. De hoge uitslag van 690 ug/l was reden voor de politie om onmiddellijk zijn rijbewijs in te vorderen. Naast een opgelegd rijverbod en een opgemaakt proces-verbaal doet de politie ook in dit geval melding aan het CBR. Het dossier gaat naar de officier van justitie, die later beslist over een juiste strafmaat.

* Op de Beemdenseweg in Hedel controleerde de politie omstreeks 02.00 uur vrijdagnacht een 40-jarige automobilist uit Den Bosch. Volgens de agenten reed hij behoorlijk hard en nam een onlogische route. De voorseelectietest op straat viel met een "F" ongunstig voor de man uit waardoor hij mee moest naar het politiebureau voor de ademanalyse. De uitslag daarvan was 435 ug/l. Proces-verbaal tegen de 40-jarige bestuurder is opgemaakt, ook kreeg hij een rijverbod van vier uur opgelegd.
(08)

Laatst gewijzigd 14-08-2010 13:27 | © Regio Gelderland-Zuid |