Ingezonden persbericht


Amsterdam, woensdag 23 juni 2010

Grachtenfestival maakt programmering bekend

Van Eef van Breen in M-Lab tot 'Schubertiade' in het Amstel Hotel

De programmering van de dertiende editie van het Grachtenfestival is bekend. Met meer dan 150 (klassieke) concerten, variërend van muziektheater tot een Jazz-les, aangevuld met architectuurrondvaarten en fiets- en wandeltochten, biedt het Grachtenfestival een afwisselend programma voor een breed publiek. Het festival dat ieder jaar de opening van het klassieke muziekseizoen markeert, vindt plaats van 14 tot en met 22 augustus.

Een jaarlijks wisselend thema bindt de concerten en activiteiten. Voor 2010 is gekozen voor het thema 'OnderStroom'. Het thema dient als inspiratiebron voor de musici en kan op verschillende manieren worden geïnterpreteerd. Letterlijk betreft het muziekstukken over water, maar er kan ook tegen de stroom in gegaan worden, wat weer heel andere muziek oplevert. Het waterthema sluit ook aan bij SAIL 2010.

Op het programma staat onder andere de serie Voices-in-Residence in het Amstel Hotel. De serie bestaat uit diverse optredens zoals een 'Schubertiade' met drankliederen en een Jazz-les van Peter Beets aan de klassieke zangers Karin Strobos, Madieke Marjon en Erik Slik. Meer jazz is te horen in andere concerten, waaronder dat van de Eef van Breen Group in M-Lab.

In Museum Werf 't Kromhout, een nieuwe Grachtenfestivallocatie, vindt een Kwartetserie plaats. Hierbij is gekozen voor bijzondere kwartetten, veelal speciaal door het Grachtenfestival samengesteld: een marimbakwartet, een bariton-saxofoonkwartet en een tubakwartet. De kwartetserie wordt afgesloten door een altvioolkwartet dat gevormd wordt door vader, moeder, dochter en oom Zemtsov.

Felix Meritis is dit jaar Festivalcentrum; op zaterdag 14 augustus vindt hier de opening plaats met de opera The Lighthouse van Peter Maxwell Davies uit 1980, geproduceerd in samenwerking met de Nationale Reisopera.

Tijdens het festival presenteert Hans Haffmans dagelijks vanaf 14 augustus om 17.00 uur vanuit Felix Meritis de talkshow EarBites. Hierin praat hij met musici die tijdens het festival optreden en zijn er live optredens.

Ook het Kindergrachtenfestival biedt concerten op diverse locaties. De Jazz Juniors geven een concert op een Grachtenfestivalpodium op het plein voor de Openbare Bibliotheek (OBA) en in het Theater van 't Woord van de OBA vindt een bijzonder optreden plaats van het Leerorkest, een innovatief muziekeducatieproject uit Amsterdam Zuidoost, met de Nederlandse mezzosopraan Tania Kross.

Het volledige programma is vanaf 1 juli te vinden op de website van het Grachtenfestival. Vanaf die datum zijn kaarten te koop via de website www.grachtenfestival.nl en AUB Ticketshop.

----------

Het Amsterdamse Grachtenfestival is het jaarlijks terugkerende muziekfestival waarvan uitvoeringen van (klassieke) muziek op bijzondere locaties in de binnenstad van Amsterdam de basis vormen. Elk jaar worden nieuwe speellocaties toegevoegd die zich onderscheiden door bijzondere of monumentale architectonische en cultuurhistorische waarde. Het festival markeert ieder jaar de opening van het klassieke muziekseizoen en vindt in 2010 plaats van 14 tot en met 22 augustus.

Het Grachtenfestival ontving de grootste donatie van SNS REAAL Fonds. Hoofdsubsidiënt is de Gemeente Amsterdam. Het Grachtenfestival wordt mede mogelijk gemaakt door Friesland Bank en Canal Company. Andere begunstigers van het festival zijn het Fonds Podiumkunsten, Amsterdam Partners en Het Kersjes Fonds.

Mediapartner is HDC Media.

Job Cohen is Beschermheer van het Grachtenfestival.

----------

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht