KRO

KRO's Een Tweede Leven over bewust andere keuzes maken in je leven, afl.5

Uitzenddatum: 14/08/2010

In het nieuwe programma KRO's Een Tweede Leven ontmoet Karin de Groot mensen die een bijna-doodervaring hebben gehad. Aan de hand van persoonlijke verhalen, aangevuld met reconstructies, maakt de kijker in acht afleveringen kennis met zestien mensen wier levens drastisch zijn veranderd door deze ervaring. De Groot praat met hun over deze gebeurtenis en de gevolgen hiervan voor de rest van hen leven. In veel gevallen heeft het ertoe geleid dat de mensen rijker en zelfbewuster in het leven zijn komen te staan. In de vijfde aflevering van de serie is onder andere het verhaal van Annette te zien.

Annette gaat een leuk avondje uit naar een concert, als ze duizelig wordt en zelfs flauwvalt. Omdat ze wel erg lang buiten bewustzijn blijft, wordt ze naar een apart kamertje gebracht en 112 gebeld. Tegen de tijd dat het ambulancepersoneel arriveert, is Annette er erg slecht aan toe. Door, wat achteraf te wijten is aan, een acute en extreem lage bloeddruk, ervaart Annette een uittreding waarbij ze van bovenaf haarzelf en de hulpverleners ziet. Op dat moment is er bij Annette totaal geen verbazing, maar eerder een warm gevoel. Ze accepteert het. Ze bevindt zich in een fel licht en ziet mensen die overleden zijn, zoals haar oom. Ze ziet ze niet zoals wij elkaar normaal gesproken ervaren, maar voelt hun aanwezigheid.
Annette wordt vervolgens met de ambulance naar het ziekenhuis afgevoerd. Als ze bijkomt voelt ze zich als snel weer helemaal helder en lekker. De medische achtergrond van de duizelingen zijn niet helemaal duidelijk, maar het is in ieder geval te wijten aan haar bloeddruk. Nu, bijna twee jaar na deze bijna-doodervaring, maakt Annette bewust andere keuzes. Voorheen werkte ze als elektromonteur, maar dat past niet meer bij haar. Nu werkt ze in de zorg op de afdeling dementie. Ze vindt het belangrijk dat mensen waardige zorg krijgen. Vanuit een technisch beroep naar een verzorgend beroep waarvoor je veel geduld en zachte handen moet hebben. Ze heeft een hele andere kijk op het leven en relativeert en accepteert de dingen zoals ze zijn.

KRO's Een Tweede Leven, zaterdag 14 augustus om 19.00 uur op Nederland 2.