Ministerie van Defensie

Defensie lanceert SV-1 satelliet

13 augustus 2010, 16.49 uur

De eerste van in totaal 4 Space Vehicle (SV) satellieten wordt morgen in de Verenigde Staten gelanceerd. De satellieten gaan voorzien in de zogenaamde Advanced Extreme High Frequency (AEHF)-satellietcapaciteit voor Defensie en is een samenwerkingsverband tussen de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Canada en Nederland.

De AEHF-satellietcapaciteit is een gegarandeerde en beveiligde vorm van satellietcommunicatie, die een belangrijke aanvulling vormt op de bestaande capaciteit. Defensie is hierdoor in de toekomst, voor haar meest belangrijke informatievoorziening, niet meer afhankelijk van commerciële satellietcapaciteit. Dit zorgt ook voor meer flexibiliteit en garandeert een juiste en tijdige informatievoorziening waar ook ter wereld.

Lancering

De Space Vehicle (SV) satelliet vlak voordat hij in de lanceercapsule wordt geplaatst . Foto: United Launch Alliance

De lancering van de eerste SV-1 satelliet vindt plaats vanaf de Amerikaanse lanceerbasis Cape Canaveral en is live te volgen via internet: www.ulalaunch.com. Na lancering wordt de satelliet na 100 dagen in positie gebracht en is na de testperiode van ongeveer 170 dagen operationeel inzetbaar.

SV-2

De lancering van de tweede SV-2 satelliet staat gepland voor maart 2011 en is vanwege de positionering boven Europa van groot belang voor Nederland en Groot-Brittannië. De datum van lancering van de derde en vierde satelliet moet nog worden vastgesteld. De AEHF-satellietcapaciteit is voor Nederland naar verwachting vanaf midden 2012 beschikbaar.