NOC*NSF


Arnhem, 14 augustus 2010

Jeugd Olympische Spelen Singapore geopend

Met de skyline van de stad als indrukwekkende achtergrond is vandaag de eerste editie van de Jeugd Olympische Spelen geopend. 3600 sporters in de leeftijd van 14 tot 18 jaar kwamen in een Parade of Nations het stadion The Float@Marina Bay binnen. Onder hen het Nederlands Jeugd Olympisch Team van 36 sporters, aangevoerd door vlaggendrager Kiran Badloe, de windsurfer uit Lelystad.

De Parade werd gevolgd door een speeches van IOC voorzitter Jacques Rogge en door Ser Miang Ng, voorzitter van het organisatiecomité. Rogge sprak:'Vanavond schrijven we een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de Olympische Beweging. Vanaf nu hebben alle jonge mensen, waar ook ter wereld, een kans om deel te nemen aan een evenement dat een Olympische topsportcompetitie zal laten zien en dat tegelijkertijd de sporters een platform biedt om te leren over hun sport en over elkaar en waar vriendschappen opgebouwd worden.' Jacques Rogge gaf de sporters als boodschap mee dat er een onderscheid is tussen winnen en een kampioen zijn. 'Winnen doe je door als eerste de finish te bereiken. Om een ware kampioen te zijn moet je mensen inspireren. Zowel door je fysieke talent, als ook door je persoonlijkheid.' Prins Willem Alexander heeft in Singapore de opening van de Jeugd Olympische Spelen bijgewoond. Ook NOC*NSF voorzitter André Bolhuis en NOC*NSF directeur Gerard Dielessen hebben het Nederlands Jeugd Olympisch Team persoonlijk aangemoedigd.

Jeugd Olympische Spelen
De Jeugd Olympische Spelen zijn een nieuw initiatief van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Het evenement richt zich op sporttalenten in de leeftijd van 14 t/m 18 jaar. In Singapore staan 26 Olympische sporten op het programma. Nederland komt met 36 sporters uit bij badminton, gymnastiek, handboogsport, hockey, judo, roeien, tafeltennis, watersport, wielrennen en zwemmen. Op de eerste wedstrijddag, zondag, komt Nederland in actie bij het badminton en het roeien. Nick Fransman en Josephine Wentholt bijten het spits af bij het badminton. Roeiers Annick Taselaar en Bastiaan Vervoort strijden voor Nederland in de skiffcompetitie.

Voor meer informatie, blogs, foto's en filmpjes over de Jeugd Olympische Spelen en het Nederlands Jeugd Olympisch Team: www.nocnsf.nl/jeugdOS2010.
http://jeugdos2010.hyves.nl/
www.singapore2010.sg
http://www.youtholympicgames.org/tv_live.asp (live beelden vanuit de organisatie)
-----------------------

Nederlands Olympisch Comité
Nederlandse Sport Federatie
Papendallaan 60
Postbus 302
6800 AH Arnhem
Telefoon (026) 4834400
Telefax (026) 4821245
www.nocnsf.nl