Ministerie van Defensie

Eerste konvooi Uruzgan succesvol verlopen

14 augustus 2010, 18.29 uur

Nederlandse militairen van de Redeployment Task Force (RDTF) in Uruzgan hebben vandaag het eerste grote konvooi uitgevoerd. Zij brachten Nederlandse containers en voertuigen van Camp Hadrian in Deh Rawod naar Camp Holland in Tarin Kowt.

Eenheden van de Amerikaanse 12 Stryker-brigade verzorgden tijdens de 70 kilometer lange verplaatsing de beveiliging op de grond. De Nederlandse pantsergenie speurde naar geïmproviseerde explosieven en in de lucht hielden Apache-helikopters van de luchtmacht een oogje in het zeil.

Voorspoedig

Eenheden van de Amerikaanse 12 Stryker-brigade en de Nederlandse pantsergenie hebben ervoor gezorgt dat het konvooi veilig in Tarin Kowt is aangekomen. Foto: ministerie van Defensie

Het konvooi vertrok om 08.00 uur lokale tijd en arriveerde om 13.45 uur op de eindbestemming. "Het verliep boven verwachting snel", vertelt sergeant-majoor Edwin, die het konvooi vanuit Camp Holland volgde. Chauffeur korporaal 1 Nicky noemde de communicatie met de Amerikaanse coalitiepartners "perfect". "Ik heb eerder konvooien gereden en merkte geen verschil, ten opzichte van werken met Nederlandse eenheden." Collega Korporaal 1 Peter, vult aan: "Het liep gesmeerd, ondanks dat ik door het stof soms maximaal een meter zicht had. Het was echt een mooie rit; ik zou zo weer gaan.

Konvooien

Het konvooi vervoerde containers en voertuigen. Foto: ministerie van Defensie

De komende tijd volgen er nog meer konvooien naar Camp Holland, waarvandaan het materieel getransporteerd zal worden richting Nederland. De eerste ladingen die de RDTF heeft verwerkt, zijn inmiddels in Nederland.

Naar verwachting zal het overgrote deel van de terugverplaatsing van het militaire materieel in december van dit jaar zijn afgerond.