NOC*NSF


Arnhem, 23 april 2010

Tafeltennisser Koen Hageraats naar Singapore

Tafeltennisser Koen Hageraats is door NOC*NSF gekwalificeerd voor de Jeugd Olympische Spelen, die dit jaar van 14 tot en met 26 augustus in Singapore plaatsvinden. Hageraats dankt zijn kwalificatie aan zijn plaats binnen de top 4 van het Europese kwalificatietoernooi van 16 t/m 18 april in het Italiaanse Novara.

Hageraats begon in september 2002 met tafeltennis bij TSO in zijn woonplaats Purmerend. Hij was toen nog maar zeven jaar, maar deed op aandringen van zijn trainer Johan de Groot twee maanden later al mee aan de NTTB Talentdag. Daar viel Hageraats zodanig op, dat hij het kweekvijverprogramma mocht volgen. Een jaar later kreeg hij een uitnodiging voor de Talentgroep van de NTTB. Daarmee trainde hij vier seizoenen lang elke zondag onder leiding van Loek van de Leur en Titus Damsma. Daarnaast volgde hij de regionale training bij Aad Kwakkelstein.

In 2004 stapte Hageraats van TSO over naar tafeltennisvereniging Disnierats in Hoorn. Onder trainer René de Smet ontwikkelde hij zich zo goed, dat hij het niveau van de overige jeugdspelers ontgroeide. Daarom verhuisde hij in 2006 naar VTV Nieuwegein, waar hij intensief samenwerkte met trainer Luc Janssen. Vorig jaar stapte het duo over naar Scyedam in Schiedam, de woonplaats van Janssen. Hageraats is inmiddels veertien jaar. Hij traint zo'n negentien uur per week, zowel bij Scyedam als tijdens de centrale trainingen van de NTTB op Nationaal Sport Centrum Papendal. Vanaf 2004 deed hij internationale ervaring op tijdens jeugd- en zogenaamde open toernooien door heel Europa. Ook nam hij deel aan de Europese jeugdkampioenschappen.

Koen Hageraats is één van de twintig genomineerden voor de Lotto Young Talent Award, een stimuleringsprijs voor Nederlandse sporttalenten in de leeftijd van 12 t/m 18 jaar. Een andere genomineerde is judoka Laura Prince. Ook zij zal Nederland in Singapore bij de Jeugd Olympische Spelen vertegenwoordigen. De winnaar van de Young Talent Award wordt op 28 mei om 21.30 uur bij de TROS op Nederland 1 bekend gemaakt tijdens de Lotto Sport Awards.

Jeugd Olympische Spelen
Op initiatief van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) worden de Jeugd Olympische Spelen dit jaar voor het eerst georganiseerd. Het evenement richt zich op toptalenten in de leeftijd van 14 t/m 18 jaar. In Singapore worden circa 5.000 sporters en begeleiders uit 205 landen verwacht. Op het programma staan 26 Olympische takken van sport. NOC*NSF ziet het evenement als opleidings- en ervaringsmoment voor jonge, talentvolle sporters. De Nederlandse sportkoepel is verantwoordelijk voor uitzending en herkenbaarheid van het Nederlandse team voor Singapore 2010. Ad Roskam is de Chef de Mission van dit team.

Voor meer informatie: www.singapore2010.sg en www.nocnsf.nl/jeugdOS2010
-----------------------
NOC*NSF