NOC*NSF


Arnhem, 22 juni 2010

Vier wielrenners naar Jeugd Olympische Spelen

Maartje Hereijgers, Twan van Gendt, Friso Roscam-Abbing Ypeij en Thijs Zuurbier zijn door NOC*NSF gekwalificeerd voor de Jeugd Olympische Spelen, die dit jaar van 14 tot en met 26 augustus in Singapore plaatsvinden. De vier gaan Nederland als team bij het wielrennen vertegenwoordigen.

Het wielrennen is in Singapore een landencompetitie. Er doen 32 landenteams aan mee, die strijden om één gouden, één zilveren en één bronzen medaille. Elk team bestaat uit drie jongens en één meisje.

De jongens komen elk uit op één specialistisch onderdeel (BMX, mountainbike of tijdrit) en rijden alledrie de wegwedstrijd. Het meisje doet mee aan alledrie de disciplines BMX, mountainbike en tijdrit. Jongens en meisjes hebben aparte wedstrijden; zij komen alleen tegen hun seksegenoten uit. Als alle wedstrijden verreden zijn, worden de resultaten van de vier teamgenoten bij elkaar opgeteld, om hun uiteindelijke klassering in de landencompetitie te bepalen.

Nederland behaalde in oktober 2009 al een quotumplaats voor de Jeugd Olympische Spelen. Via een interne selectieprocedure, gebaseerd op prestaties en teamcapaciteiten, heeft de Koninklijke Nederlandse Wielren Unie (KNWU) bepaald welke vier rijders zij af wilde vaardigen.

Maartje Hereijgers (18) komt uit Hedel, is lid van TFCC de Weirijders uit Tiel én van de BMX-talentenselectie van de KNWU. In 2009 werd zij Europees kampioen BMX bij de junioren en veroverde zij bij het WK zilver op de Cruiser en brons op de 20". Dit jaar staat Hereijgers in de EK-tussenstand derde.

Thijs Zuurbier (16) komt uit Den Helder, waar hij lid is van HRTC DOK. Zuurbier maakt ook deel uit van de juniorenselectie mountainbike van de KNWU. Dit jaar won hij onder andere de Noordelijke ATP Trophy in Norg en de 12e Goossens Merida Mountainbike Trophy. Bij UCI GP-wedstrijden in Antwerpen en Verviers eindigde hij respectievelijk als tweede en derde.

Twan van Gendt (18) komt uit Velddriel, is lid van FCC Ammersoyen én maakt deel uit van de BMX-topsportselectie van de KNWU, waar hij wordt getraind door bondscoach Bas de Bever.

Friso Roscam-Abbing Ypeij (18) komt uit Rotterdam, is lid van De Jonge Renner uit Oosterhout én van de junioren wegselectie van de KNWU. Dit jaar won hij de Omloop van Noord-West Overijssel, de Grote Prijs Oostland (Rotterdam) en Gerwen.

Voor meer informatie: www.singapore2010.sg en www.nocnsf.nl/jeugdOS2010
-----------------------