NOC*NSF

Arnhem, 28 juni 2010

Turnster Tess Moonen naar Singapore

Turnster Tess Moonen is door NOC*NSF gekwalificeerd voor de Jeugd Olympische Spelen, die dit jaar van 14 tot en met 26 augustus in Singapore plaatsvinden.

De 14-jarige Moonen eindigde begin mei van dit jaar als zesde tijdens het EK Turnen voor junioren in Birmingham. Met die prestatie stelde zij een Jeugd Olympische quotumplaats voor ons land veilig. Moonen mocht die plaats zelf gaan vervullen, mits zij tijdens het NK voor junioren vormbehoud zou tonen. Op 20 juni voldeed zij ruimschoots aan die eis door op overtuigende wijze de meerkamptitel te veroveren.

Moonen woont in Nieuwerkerk aan de IJssel, waar zij op zevenjarige leeftijd met turnen begon bij de Nieuwerkerkse Gymvereniging (NGV). Anderhalf jaar later stapte zij over naar Turnpoint Rotterdam. Daar trainde zij 17 uur per week onder leiding van Mandy en Richard Deetman en choreografe Odile Huisman.

Als jeugdturnster werd Moonen in 2006 bondskampioene op 2e divisieniveau en in 2007 op 1e divisieniveau. Dat leidde in juni 2007 tot een verhuizing naar Pro Patria in Zoetermeer. Moonen traint daar inmiddels 33,5 uur per week onder leiding van Frank Louter en Patrick Kiens. In haar eerste juniorenjaar (2009) ondervond Moonen de nodige last van een enkelbandblessure, maar met haar prestaties van dit jaar heeft zij haar talent stevig bevestigd.

Jeugd Olympische Spelen
Op initiatief van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) worden de Jeugd Olympische Spelen dit jaar voor het eerst georganiseerd. Het evenement richt zich op toptalenten in de leeftijd van 14 t/m 18 jaar. In Singapore worden circa 5.000 sporters en begeleiders uit 205 landen verwacht. Op het programma staan 26 Olympische takken van sport.

Nederlandse deelname
NOC*NSF ziet de Jeugd Olympische Spelen als opleidings- en ervaringsmoment voor jonge, talentvolle sporters. De Nederlandse sportkoepel is verantwoordelijk voor uitzending en herkenbaarheid van het Nederlandse team voor Singapore 2010. Ad Roskam is de Chef de Mission van dit team.

Voor meer informatie:
www.singapore2010.sg
www.nocnsf.nl/jeugdOS2010

-----------------------
NOC*NSF