Kunstenaars uit Nederland, China bundelen krachten tijdens World Expo


Nederlandse media-maand in Shanghai

SHANGHAI, 20100630 -- In augustus staan digitale media, kunst en technologie centraal in het Dutch Culture Centre DCC in Shanghai. In 'Adaptation: Designing the Future City' tonen innovatieve Nederlandse en Chinese kunstenaars, architecten en digitale mediamakers hoe zij bijdragen aan de stad van de toekomst. De media-maand bestaat uit een tentoonstelling met interactieve robots en video-installaties door V2_ en de Dynamic City Foundation, een forum met Neville Mars en een conferentie georganiseerd door The Mobile City en Virtueel Platform.

Het DCC toont tijdens de World Expo Nederlandse en Chinese cultuur. Digitale kunst, media en e-cultuur is het laatste onderwerp dat aan bod komt in dit tijdelijke centrum. De openingsactiviteiten van Adaptation: Designing the Future City ( www.adaptation.nu ) zijn van 14 t/m 17 augustus, de tentoonstelling eindigt op 5 september 2010. Voor de thuisblijvers: enkele activiteiten zijn ook online te volgen.

Programma 'Adaption: Designing the Future City'

Tentoonstelling (opening 14 augustus , doorlopend tot 5 september 2010) 3rd I (Third Eye) is een omvangrijke installatie van V2_ met interactieve robots en maquettes gemaakt door teams van Chinese en Nederlandse architecten, studenten en kunstenaars waaronder Zoro Feigl. De maquettes verbeelden hun ideale stad. Door de miniatuurstad rijden kleine robots met camera's (third eyes) die via Skype bestuurd worden door bezoekers in Shanghai, in de MKgalerie in Rotterdam en via www.the-third-eye.org/. Filmmaker Maartje Nevejan van Couscous Global maakte videoportretten van de teams. 3rd I is een initiatief van Graham en Christina Smith van CyberCity Ruhr, met V2_ en Shanghai eARTS.

Het tweede deel van de tentoonstelling is THE GENETIC CITY, een 46 meter lange videoinstallatie. De Dynamic City Foundation / Neville Mars benaderde tien prominente Nederlandse en Chinese ontwerpbureaus voor een duurzaam stedelijk uitbreidingsplan. Door het ontwerp als estafette te organiseren wordt een organische groei gesimuleerd van 2010 tot 2040: evolutionair plannen als wapen tegen extreem rigide en kortstondige stedenbouw. De installatie biedt een uitgestrekt videopanorama van THE GENETIC CITY met daarin de bijdragen van Urbanus, MAD, Rocksteady Design, Powerhouse Company, MVRDV, BAU, Tsinghua School of Architecture, Urban China, ZUS en MARS-1. www.burb.tv/.

Forum: Green from Scratch (15 augustus)
Neville Mars organiseert het forum Green from Scratch, een acht uur durend 'organisch debat' naar aanleiding van de The Genetic City. Dertig specialisten van wereldniveau, waaronder architecten, ingenieurs, beleidsmakers en ontwikkelaars discussiëren hoe de duurzame stad werkelijk kan worden gerealiseerd. Grootste uitdagingen: achterhaalde regelgeving en een agressief markt-gedreven bouwpraktijk.

Conferentie: Designing the Hybrid City (16 en 17 augustus)
Virtueel Platform organiseert samen met The Mobile City uit Amsterdam een 2-daagse werkconferentie over de rol van nieuwe media in de stad en de gevolgen voor het stedelijk ontwerpproces. Mobiele telefoons, internet, GPS-navigatie, RFID-sensors en CCTV-camera's beïnvloeden steeds sterker hoe we de stad ervaren, gebruiken en vormgeven.

De conferentie gaat over het begrijpen, ontwerpen en activeren van hybrid cities. Met Patching Zone, Tele_Trust van Karen Lancel / Hermen Maat, Person.nel van Almer van der Krogt, TwitterHouse van XML Architecture en vele andere projecten op het raakvlak van kunst en nieuwe media. Sprekers zijn onder andere Aaron Tan (Rad), Carlo Ratti (MIT), Isaac Mao en Caroline Bos (UNStudio).
www.themobilecity.nl/adaptation

Locatie DCC
Dutch Culture Centre, 800Show Complex, Changde Lu, Shanghai Openingstijden: 11:00 - 19:00 uur
Toegang: vrij
www.2010dcc.com en www.adaptation.nu

De tentoonstelling, het forum en de conferentie worden mede mogelijk gemaakt door Acer, TNT, Mondriaan Stichting, Stad Rotterdam, Ministerie van OCW en de Netherlands China Arts Foundation