Ingezonden persbericht

Amsterdam, 14 augustus 2010

Grachtenfestival 2010 geopend met
opera 'The Lighthouse'

Met The Lighthouse opende het Grachtenfestival vanavond haar dertiende editie. De opera, geproduceerd in samenwerking met het Resident Artists Programme van de Nationale Reisopera, werd uitgevoerd met een speciaal daarvoor samengesteld Grachtenfestivalorkest.

Directeur Lidy klein Gunnewiek opende het festival door het symbolisch ontsteken van een vuurtoren.

The Lighthouse is gebaseerd op een waargebeurd verhaal over drie vuurtorenwachters die vanwege aanhoudende stormen vastzitten in een vuurtoren. Tot op de dag van vandaag weet niemand wat er met de drie is gebeurd. The Lighthouse wordt nog opgevoerd op zondag 15 en maandag 16 augustus om 20.00 uur in Felix Meritis.

Foto: Bastiaan Musscher (BM Fotografie)

Het Grachtenfestival duurt tot en met 22 augustus. Er zijn meer dan 150 concerten en ruim 30 andere activiteiten zoals architectuurrondvaarten en -wandeltochten. Het Kindergrachtenfestival maakt deel uit van het Grachtenfestival en programmeert dit jaar onder meer bij de OBA, op het Vuurtoreneiland en tijdens Sail. Het thema van het Grachtenfestival is dit jaar OnderStroom.

Kijk voor het complete programma op: www.grachtenfestival.nl

----------
Het Amsterdamse Grachtenfestival is het jaarlijks terugkerende muziekfestival waarvan uitvoeringen van (klassieke) muziek op bijzondere locaties in de binnenstad van Amsterdam de basis vormen. Elk jaar worden nieuwe speellocaties toegevoegd die zich onderscheiden door bijzondere of monumentale architectonische en cultuurhistorische waarde. Het festival markeert ieder jaar de opening van het klassieke muziekseizoen en vindt in 2010 plaats van 14 tot en met 22 augustus.

Het Grachtenfestival ontving de grootste donatie van SNS REAAL Fonds. Hoofdsubsidiënt is de Gemeente Amsterdam. Het Grachtenfestival wordt mede mogelijk gemaakt door Friesland Bank en Canal Company. Andere begunstigers van het festival zijn het Fonds Podiumkunsten, Amsterdam Partners en Het Kersjes Fonds.

Mediapartner is HDC Media.

Job Cohen is Beschermheer van het Grachtenfestival.

----------
Noot voor de redactie,