Watersportverbond - KNWV

Verbond ziet kansen in doorsteek Zevenbergse Mark

maandag 16 augustus 2010

Vanwege de verzilting van het Volkerak-Zoommeer worden er momenteel plannen gemaakt voor een nieuwe doorsteek tussen de Mark bij
Zevenbergen en het Hollands Diep. Het Watersportverbond ziet hierin een uitstekende kans voor een nieuwe doorvaartmogelijkheid.

De Mark bij Zevenbergen - foto Creative Commons/VijverIn Het
Watersportverbond ondersteunt deze plannen dan ook van harte en pleit hierbij voor een doorvaarbare doorsteek . âEen uitgesproken kans voor recreatief economisch ontwikkeling,â zo zei regiovertegenwoordiger van het Watersportverbond Arjen de Vries tijdens het overleg van de Ambtelijke adviesgroep Haringvliet/Hollands Diep/Krammer-Volkerak over de doorsteek.

Aquaduct
Door de plannen ontstaat een prachtige mogelijkheid om de Mark weer met het Hollands Diep te verbinden. Een doorvaarbare doorsteek over de provinciale weg bij Zevenbergen in de vorm van een aquaduct zou hierbij het meest voor de hand liggen. De Vries: âOmdat het kanaal al gegraven wordt bestaan de extra werkzaamheden uitsluitend uit de
aanlegwerkzaamheden ten behoeve van dat aquaduct.â

Aanleg kanaal bij Zevenbergen
Het besluit tot uitvoering van verzilting van het Volkerak-Zoommeer in 2012 heeft als gevolg dat het noodzakelijk is de zoetwatervoorziening voor de boeren in een gedeelte van West-Brabant op een andere manier te regelen. Waterschap Brabantse Delta heeft hiervoor een plan gemaakt. In dit plan wordt het zoetwater via een alternatieve ârouteâ - onder andere door het nog te graven kanaal bij Zevenbergen - naar het landbouwgebied geleid.

Drie redenen
Arjen de Vries vat samen: âNaast de reden van zoetwatervoorziening, zien wij als verbond nog een drietal redenen om de Mark weer met het Hollands Diep te verbinden. Ten eerste ontstaat hierdoor een recreatief zeer aantrekkelijk ârondjeâ Brabant. Het biedt volop mogelijkheden tot recreatief economische ontwikkeling. Daarnaast ontlast de doorvaarbare doorsteek de drukke Volkeraksluizen. De derde reden voor een doorsteek is dat het voor de âechteâ toervaarder vanuit Noordwest-Brabant de mogelijkheid voor een veilige, aantrekkelijke vaarroute naar het zuidelijke Deltagebied biedtâ.

Onderzoek en plan ontwikkelen
Het Watersportverbond pleit dan ook voor de ontwikkeling van een doorvaarbare doorsteek/aquaduct van de Mark bij Zevenbergen. Het verbond wil hierbij zijn expertise graag inzetten en daar waar nodig en mogelijk ondersteunen.

Kijk voor meer informatie over het verziltingsproject op
http://www.volkerakzoommeer.nl. Foto: De Mark bij Zevenbergen (foto onder Creative Commons licentie/VijverIn).