Productschap Vis


Belangrijke mededelingen elektronisch logboek en Vishub

Belangrijke mededelingen elektronisch logboek en Vishub Er is nog een aantal onduidelijkheden rondom het elektronisch logboekbericht en de rol en taak van de VISHUB. Met deze publicatie willen wij hierover meer duidelijkheid geven.

De VISHUB is een software applicatie die tussen de aanbieder van een elektronisch logboekbericht en de ontvanger(s) ervan, geïnstalleerd is. De VISHUB is geen elektronisch logboek. Een elektronisch logboek dat via de VISHUB berichten doorstuurt is of van OLRAC (via SAM Electronics) of van Chartworx afkomstig.

De VISHUB zorgt ervoor dat de aanbieder met één elektronisch bericht de ontvanger(s) van de gevraagde informatie kan voorzien. Op dit moment is het verplicht om de Algemene Inspectie Dienst (AID) van logboekgegevens te voorzien. Ook de leden van een producentenorganisatie (PO) zijn dit verplicht voor de PO waar zij lid van zijn.

Belangrijke mededelingen

Foutberichten

Van belang voor een goede en adequate berichtenuitwisseling met de VISHUB is dat de dongel op een juiste wijze binnen uw elektronisch logboekpakket is ingesteld. In veel gevallen worden berichten niet door de VISHUB verwerkt en doorgestuurd, omdat de authorisatie en / of encryptie niet goed doorkomt. Ontvangt u foutberichten retour, neem dan in eerste instantie contact op met uw softwareleverancier. Uw softwareleverancier zal eventueel contact met ons opnemen wanneer de problemen niet oplosbaar zijn.

Melding PO

Zoals aangeven dient u wanneer u lid bent van een producentenorganisatie de elektronisch logboekberichten ook doorsturen naar uw PO. Wanneer u uw PO niet hebt aangegeven voor het laten doorsturen van deze berichten, dan kunt u dit alsnog doen door even een bericht te sturen naar emailadres hdemkes(at)pvis.nl Meldt u hierbij dan tevens het vaartuignummer en de desbetreffende PO naar wie u de elektronisch logboek berichten doorgestuurd wilt hebben.

Emailadres

In een aantal gevallen zijn er privé emailadressen doorgegeven met de registratie voor de VISHUB. Dit betekent dat retourberichten elders terechtkomen dan aan boord. Voor het ontvangen van retourberichten aan boord, dient u het emailadres op te geven wat u gekregen hebt van uw software leverancier. Wij verzoeken u na te gaan welk emailadres u heeft opgegeven voor het ontvangen van retourberichten. Wijzigingen in dit emailadres kunt u ook doorgeven aan het emailadres hdemkes(at)pvis.nl uiteraard onder vermelding van het vaartuignummer en het juiste emailadres.

Test en productie

De AID bepaalt wanneer vissersvaartuigen definitief mogen overschakelen van het handgeschreven logboek op het elektronisch logboek (productie). Dit is pas mogelijk als de AID vanuit de testomgeving voldoende goede elektronische logboekberichten van een vissersvaartuig heeft ontvangen waardoor het verantwoord is om deze toestemming te geven voor het insturen van gegevens via het elektronisch logboek. Dit betekent dus dat alle elektronisch logboekberichten worden ingestuurd op de testomgeving en dat na goedkeuring van de AID wordt omgeschakeld naar de productieomgeving.
U stuurt dus in naar test.nlvis(at)vishub.nl of naar (na toestemming AID) prod.nlvis(at)vishub.nl

Wilt u er rekening mee houden dat wanneer er een storing optreedt, u een meldplicht heeft om de elektronisch logboekgegevens dagelijks vóór 24.00 uur door te geven aan de meldkamer van de AID.

Voor meer informatie, waaronder de te hanteren codes, verwijzen wij u naar www.vishub.nl