KNHS

Regiokampioenschappen Noord-Brabant paarden springen en dressuur
16 augustus 2010

Nijnsel - Het Brabants Kampioenschap werd voor de tweede maal in Nijnsel georganiseerd door de Nijnselse ruiters en ponyruiters. Ook dit jaar was alles weer prima voor elkaar met ook dank aan de grondeigenaren van de 22 hectare die beschikbaar was gesteld door de families van Gastel en Kerkhof.

Dressuur
José van Haaren moest in de halve finaleproef van de Z2-dressuur met BWP-hengst Domino van t Heike (v. Ferro) Hans van Bedaf met Timon (v. Now or Never) en in de afsluitende kür op muziek Petra van Esch met Unique (v. Welt Hit II), voor laten gaan. Bij het opmaken van de einduitslag trok ze door dit constante optreden echter wel aan het langste eind door Brabants Kampioen in deze klasse te worden. Van Bedaf werd afgelopen winter nog Brabants Kampioen Z1 en nestelde zich nu op de derde plaats achter Rob van Kempen met Vince (v. Krack C) die de andere halve finale had gewonnen.
Jill Huybregts (17), vorige week nog Brabants kampioen DE/Z1 bij de ponys met Eventz Armani, won nu vier van de drie proeven waardoor ze ook met Eventz Zamac (v. Rousseau) Kampioen Z1 werd. Zowel pony als paard zijn net zes jaar en beide door Jill opgeleid. Huybregts: Ik blijf Armani nog wel even doorrijden want het is nog niet allemaal bevestigd en dan kan er volgend jaar ook een jonger kind fijn op rijden. Armani is een stuk koeler dan Zamac maar ik kan er steeds beter mee omgaan. Voor het zwaardere werk is dat hete wel goed natuurlijk, maar op dit Brabantse kampioenschap werd hij wel bijvoorbeeld heet bij het oppakken na de uitgestrekte stap. Denise van den Dries werd met Argo (v. Krack C) M2-Kampioen door zowel de halve als hele finale te winnen. In de M1 wisselden na de halve finale Djinnie Kuypers met Zamira (v. San Remo) en Anke Lambooij met Wabe Shebele Wenz (v. Osmium) van plaats waarbij de laatste kampioen werd.
Loes Spuls won overtuigend de klasse L2 door zowel de halve als de hele finale te winnen met Andre ter Kwincke (v. Oscar). Ook in de klasse L1 was de amazone succesvol. Met Fido Dido (v. Florencio) won ze de halve finale voor Maartje ter Braak met Zabarina (v. Jazz), maar moest in de finale met een wisselende jurybeoordeling genoegen nemen met een vierde plaats die haar overall de bronzen stek opleverde, dit keer áchter de ervaren kampioene ter Braak. Pilou van Dijk was de trotse B-kampioene met Bueno (v. Undigo).

Afdelingsdressuur
Er was genoeg animo voor de afdelingsdressuur maar het lijkt wel of de enthousiaste clubs steeds meer teams kunnen afvaardigen en er een soort specialisatie optreedt. LR De Hoefslag uit Aarle Rixtel had vier teams in de strijd waarvan het zestal L en de viertallen M en Z de besten in hun klasse waren. Bij de Lichte viertallen was een overkamping nodig tussen de besten van twee ringen. Sint Odolphus uit Best en De Heemskinderen uit Nistelrode waren zeer aan elkaar gewaagd en eindigden beide op 69,4%. Het feit dat de hoofdjury Odolphus één punt meer had toegekend dan de Heemskinderen maakte dat de club uit Best er met de kampioensdekens vandoor ging.

Springen
Bij het springen was de familie Diks nadrukkelijk aanwezig. De plaatsingen van de zaterdag en de zondag werden bij elkaar opgeteld waarbij er zondag in de M, Z en ZZ twee manches verreden werden. Aniek Diks had zaterdag in de vijfkoppige barrage van de klasse ZZ met de imposante dekhengst Cartano (v. Carthago) de rubriek op haar naam geschreven. Oom Henk Diks was de derde foutloze geweest met Zappa (v. Zadok). Op zondag was Henk er in de eerste manche met het oranje lint vandoor gegaan en werd Aniek eveneens foutloos tweede. Door de vier zondagse dubbelnullers werd vervolgens een barrage gereden waarbij Aniek alleen maar dacht: Ik ga een safe maar vlot rondje rijden, want ik moet oom Henk voorblijven. Dat plan kon door de balk op de tweede hindernis al overboord en toen was het alleen nog maar een snel rondje rijden. Oom Henk hield wel de nul en Tim van den Oetelaar en Joris Helmond waren zo vriendelijk om er ieder twee af te gooien waardoor Aniek tweede werd en ze met de hoogste titel ging strijken. Eerder op de dag was ze aan de sloot ontkomen toen ze M-Kampioen werd met Zoe (v. Hors la Loi II) van Joop van Uytert en Kyra en Els Swelheim, maar na de ZZ werd ze persoonlijk door reservekampioen Henk van het paard getild en in het water gedeponeerd.
Wim Diks reed met Zurich (v. Berlin) als voorlaatste starter in de klasse L een foutloze barrage met superkorte wendingen waarmee hij tweede stond achter Yentl Tops met Zamara (v. Pacific). Als Jeroen van Tienen de nul hield in een snellere tijd was Diks voor het kampioenschap geklopt, maar Aladin (v. Concorde) wilde na hindernis één linksaf naar de uitgang in plaats van rechtsaf naar nummer twee. Dat wierp Van Tienen terug naar de vierde overall plaats en leverde Diks het derde kampioenschap voor de Diksen op.
Robin van de Wetering was met BMC White Nose (v. Pierrot) en BMC Zigo (v. Lupicor) een concurrent van zichzelf in de klasse Z. Zaterdag was Zigo de beste van de twee op de derde tegenover de vijfde plaats van White Nose. Zondag won de frêle amazone met White Nose wel de vier man sterke barrage van de rubriek over twee manches maar met Zigo werd ze op een halve seconde tweede waardoor dat haar kampioenspaard was en White Nose de reservetitel kreeg.
Marieke Thoonen werd onverwacht in haar eerste seizoen bij de paarden met Univers (v. Goodtimes) Kampioen B-springen. Thoonen: Ik heb met mijn pony Z gesprongen en dacht ik begin maar eerst in de B bij de paarden. Doordat dat zo laag is, heb ik veel tijd om op mijn eigen stijl te letten. Maar nu ga ik wel over naar de L. Bij de paarden ga ik geen dressuurwedstrijden meer rijden, alleen nog maar thuis voor een goede basis. Bij de ponys had Thoonen al vele kampioenschappen op haar naam, met als laatste het Z-kampioenschap springen zomer 2009, en bij de paarden is dit ook weer een goede start.

Tekst en foto's: Ans Stoub

Uitslagen Regiokampioenschap Noord-Brabant Paarden

DRESSUUR
Klasse Z2, plaatsing na halve finaleproef en Kür: 1. José van Haaren, Domino van 't Heike 2/2; 2. Rob van Kempen, 1/3; 3. Hans van Bedaf, Timon,1 /4;
Klassement na halve finale en finale proef: klasse Z1: 1. Jill Huybregts, Eventz Zamacho, 2/1; 2. Saskia Timmermans-Melis, Beekdals Zilverster, 4/2; 3. Jessica Leijser, Zabel, 3/3; Klasse M2: 1. Denise van den Dries, Argo, 1/1; 2. Wouter Kleemans, Ziniki, 3/2; 3. Maaike Bekkers, Wokina van Beekdal, 3/5; Klasse M1: 1. Anke Lambooij, Wabe Shebele Wenz, 2/1; 2. Djinny Kuijpers, Zamira, 1/2 ,; 3. Sofie van Vugt, Sandro Meyer, 1 /4; Klasse L2: 1. Loes Spuls, Andre Ter Kwincke, 1/1; 2. Luc Smetsers, Adaula, 1/3; Maarten Donkers, Astrix, 2 /4;
Klasse L1: 1. Maartje te Braak, Zabarina, 2/1; 2. Thamar Akkermans, Ancenza, 3/2; 3. Loes Spuls, Fido Dido, 1 /4.
Klasse B: 1. Pilou van Dijk, Bueno, 3/1; 2. Susan van Dongen, Wiseguy,
3/2; 3. Marlies Hendriks, Akone, 1/5.

AFDELINGSDRESSUUR:
Zestallen klasse L: 1. De Hoefslag 4, Aarle Rixtel, 66,40%; 2. St Lambertus 1 ,Veghel, 64,40%;
Viertallen klasse Z: 1. De Hoefslag 3, Aarle Rixtel, 67,80%; M: 1. De Hoefslag 2, 69,4%; 2. De Mazeppas, Neerbosch, 66,2%; L: 1. Sint Odulphus, Best, 69,4%; 2. De Heemskinderen, Nistelrode,
69,4%; 3. Sint Lambertus 2, Veghel en Sint Martinus 2, Boxtel.

SPRINGEN
Plaatsingen van twee dagen bij elkaar genomen:klasse ZZ: 1. Aniek Diks, Cartano, 1/2; 2. Henk Diks, Zappa, 3/1; 3. Rob Wiering, Swanenberg IJzer Groep Versace, 2/5;
Klasse Z: Robin van de Wetering, BMC Zigo, 3/2; 2. Robin van de Wetering, BMC White Nose, 5/1; 3. Falco Biessen, Carmuche B Z, 2/5; Klasse M: 1. Aniek Diks, Zoe, 1/5; 2. Aniek Diks, Athene, 5/2; 3. Kevin Jochems, Capellarie 2/9;
Klasse L: 1. Wim Diks, Zurich, 3/2; 2. Rob Deenen, Andolux, 4/3; 3. Demi van Grunsven, Viva la Vie, 6/4;
Klasse B: 1. Marieke Thoonen, Univers, 1/1; 2. Mandy Jansen, Breezer SR, 2/2; 3. Jessy Looymans, Cayenne Z, 6/3.