Ministerie van Defensie

Fregat De Zeven Provinciën verijdelt piraterijpoging

16 augustus 2010, 16.21 uur

De skiff met piraten stopte pas na waarschuwingsschoten met de zware .50 mitrailleurs van de De Zeven Provinciën. Het fregat Hr. Ms. De Zeven Provinciën heeft vanochtend een piraterijpoging verijdeld in de Golf van Aden. Het Nederlandse luchtverdedigings- en commandofregat (LCF) reageerde op een noodoproep van de Griekse tanker MV Anangel Innovation.

De 289 meter lange tanker meldde snel genaderd te worden door een skiff, een snel motorbootje, met 7 personen en een ladder aan boord. Hr. Ms. De Zeven Provinciën, die deelneemt aan de antipiraterij-operatie Ocean Shield van de NAVO, was op 30 zeemijlen afstand en stoomde direct op in de richting van de skiff. De piraten sloegen op de vlucht door de komst van een Japanse helikopter, die als eerste ter plaatse was.

Waarschuwingsschoten

De skiff tijdens zijn vlucht gefotografeerd vanuit de Lynx maritieme helikopter. Duidelijk zichtbaar is de ladder.

De Lynx maritieme helikopter van De Zeven Provinciën loste de Japanse helikopter af en probeerde de skiff tevergeefs met waarschuwingsschoten te stoppen. De skiff staakte zijn vlucht uiteindelijk nadat ook Hr. Ms. De Zeven Provinciën arriveerde en waarschuwingsschoten afgaf met de zware .50 mitrailleurs. Bij aankomst van de 2 RHIB's met boardingteams, waaronder de Unit Interventie Mariniers, bleken de opvarenden van de skiff wapens en ladder overboord te hebben gegooid. De piraten zijn heengezonden na inbeslagname van de zware buitenboordmotor. Om het vaste land te kunnen bereiken, mochten zij hun weg vervolgen met een lichte motor.

Het incident benadrukt de noodzaak van de aanwezigheid van marineschepen in de geadviseerde scheepvaartroute door de Golf van Aden, de International Recommended Transfer Corridor (IRTC). De commandant van Hr. Ms. De Zeven Provinciën, kapitein ter zee Ammerlaan: "Het patrouilleren en samenwerken met andere maritieme eenheden in de IRTC heeft tot dit succes geleid. Op deze wijze kunnen we de regio blijvend vrij maken van piraten."

Ocean Shield

De skiff ligt ingeklemd tussen twee RHIB's (Rigid Hull Inflatable Boat) met boarding teams van de De Zeven Provinciën.

De NAVO draagt sinds december 2008 bij aan de internationale antipiraterij-missies rond de Hoorn van Afrika. Naast het escorteren van schepen van de VN en het World Food Programme, operatie Allied Provider, wordt ook de civiele scheepvaart beschermt, operatie Allied Protector. Operatie Ocean Shield vormt een aanvulling op deze activiteiten waarbij landen in de regio worden geholpen om de piraterij uiteindelijk zelfstandig te kunnen bestrijden. De NAVO heeft recent bekendgemaakt dat Ocean Shield wordt verlengd tot december 2012.