Raad van State


Mediagevoelige uitspraken Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

6 uitspraken gevonden pagina: 1
1. 200900844/1/R3
datum van uitspraak: woensdag 18 augustus 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Overijssel
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Hart van Zuid' van de gemeente Hengelo) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Hengelo van het bestemmingsplan 'Hart van Zuid'. Het plan heeft betrekking op een gebied van ongeveer 37 hectare ten zuiden van het centraal station. Het gebied wordt begrensd door de spoorlijn Hengelo-Zutphen, Willem de Clerqstraat, Industriestraat, Loweg, Lansinkesweg, Breemarsweg en de Langelermaatweg. Het plan maakt mogelijk dat in het gebied Lansinkveld en het Kerngebied een nieuw stadsdeel wordt gerealiseerd, waar mensen kunnen wonen, werken, studeren en recreëren. Een bedrijf, dat in het gebied is gevestigd, vindt dat het in hun bedrijfsvoering en uitbreidingsmogelijkheden wordt beperkt door de bestemming die zijn bedrijfsgronden hebben gekregen. Het bedrijf vreest ook voor een tekort aan parkeerplaatsen omdat het plan voor een bestaand parkeerterrein een andere bestemming geeft. Een ander bedrijf, eigenaar van het zogenoemde Amfi-terrein, is het ook niet eens met het plan. Ook de bestemming voor dit bedrijf zou de bedrijfsvoering en ontwikkelingsmogelijkheden van het bedrijf beperken. Ook zouden de gronden ten onrechte zijn betrokken bij de geluidszone behorend bij het industrieterrein 'Wilderinkshoek'. De bewoners van twee woningen in de omgeving willen dat hun woningen als zodanig bestemd worden in het plan. Zie ook de uitspraak met zaaknummer 200900843/1 die de Raad van State op woensdag 18 augustus 2010 eveneens openbaar maakt. Die uitspraak heeft betrekking op het bestemmingsplan dat de wijziging van de geluidszone van het industrieterrein Wilderinkshoek mogelijk maakt. Een bedrijf dat tegen het bestemmingsplan 'Hart van Zuid' in beroep is gekomen, heeft ook bezwaar tegen dit plan aangetekend. De Raad van State heeft beide zaken op 28 mei jl. op zitting behandeld.
2. 200901943/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 18 augustus 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Zuid-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Ontsluitingsweg Wateringveldsche Polder' van de gemeente Westland) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid Holland van het bestemmingsplan 'Ontsluitingsweg Wateringveldsche Polder' van de gemeente Westland. Het plan maakt de aanleg van een weg mogelijk tussen het bedrijventerrein aan de Bovendijk in Kwintsheul en het glastuinbouwgebied Wateringveldsche polder aan de N222 (de 'Veilingroute'). Het noordoostelijke deel van de weg volgt het bestaande tracé van de Luyklaan, maar het resterende deel van de weg zal nieuw worden aangelegd. Om ruimte te maken voor het tracé moeten kassen en woningen worden gesloopt. Twee agrarische bedrijven uit Kwintsheul en Wateringen hebben hiertegen bezwaar. Volgens het potplantbedrijf uit Kwintsheul is het bedrijf zo geautomatiseerd dat zelfs de sloop van 10% van zijn kassen een onevenredige schade tot gevolg zou hebben. De tomatenkweker uit Wateringen meent dat hij door het plan geen uitbreidingsruimte meer heeft. Ook worden de wateropslagmogelijkheden bij het bedrijf gehalveerd. Beide bedrijven betwisten verder de noodzaak van de nieuwe weg en vinden dat de gemeenteraad alternatieven voor het tracé had moeten betrekken bij het besluit. Verder vrezen ze voor geluidsoverlast en voor een verslechtering van de luchtkwaliteit als gevolg van de aanleg van de weg. Daarom zijn zij tegen de provinciale goedkeuring van het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Deze heeft de zaak op 12 juli jl. op zitting behandeld.
3. 200909429/1/M1
datum van uitspraak: woensdag 18 augustus 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Overige
inhoudsindicatie:

(Bezwaar tegen milieuvergunning voor Cuijkse Cross Club) Uitspraak over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant heeft verleend aan de Cuijkse Cross Club voor een motorcrossterrein aan de Hertraksestraat. Vergunning is verleend voor het rijden met crossmotoren op een besloten circuit en het houden van crosswedstrijden. Op het circuit staat een clubgebouw, een jurywagen, een opslaggebouw, een opslagtank met propaangas en materieel voor onderhoud aan de baan. De milieuvereniging Land van Cuijk en enkele omwonenden zijn tegen de verlening van de milieuvergunning in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vragen zich af waarom er een vergunning voor deze crossclub wordt verleend, terwijl er plannen zijn om in de buurt van het vliegveld Volkel een regionaal motorcrossterrein aan te leggen. Verder veroorzaken de activiteiten op het motorcrossterrein volgens hen veel geluidsoverlast. Ook betwijfelen zij of de gevolgen voor de luchtkwaliteit juist zijn berekend en of de vergunning in overeenstemming is met de Flora- en Faunawet. Ten slotte vrezen ze voor verstoring van de zondagsrust. De Raad van State heeft de zaak op 29 juli jl. op zitting behandeld.
4. 201000273/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 18 augustus 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Van der Aart' van de gemeente Haarlem) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Haarlem van het bestemmingsplan 'Van der Aart'. Het plan maakt de uitbreiding mogelijk van het sportpark 'Van der Aart' met de jeu de boules vereniging PUK. Daarvoor worden buitenbanen en parkeerplaatsen aangelegd en een clubgebouw met binnenbanen. Het plan maakt ook een uitbreiding van het Kennemer Gasthuis mogelijk met een zorghotel op de hoek van het Delftplein en de Vondelweg. Een echtpaar uit Haarlem is tegen het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij hebben bezwaar tegen de bestemming voor hun woning - een oud tolhuisje - aan de Slaperdijkweg. In het plan zou alleen het oorspronkelijke tolhuisje een woonbestemming hebben gekregen en niet de uitbreidingen van het huis, noch het bijgebouw in de tuin. Dit had volgens het echtpaar wel gemoeten. De Raad van State heeft de zaak op 2 augustus jl. op zitting behandeld.
5. 201001902/1/H2
datum van uitspraak: woensdag 18 augustus 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Overige
inhoudsindicatie:

(Vergunning voor wegrestaurant en benzinestation bij Venlo) Uitspraak over de vergunning die de minister van Verkeer en Waterstaat heeft verleend aan Routiers Restaurants B.V. voor een wegrestaurant en een benzinestation ten noorden van Rijksweg 67 bij kilometerpaal 75 in Venlo. Drie bedrijven die op respectievelijk 4 en 10 kilometer van die locatie zelf een benzinestation exploiteren hebben daar bezwaar tegen. De bedrijven zijn van mening dat het noodzakelijk is de bestaande parkeerplaats op te knappen en opnieuw in te richten, maar zij zien niet het nut en de noodzaak in van de vestiging van een nieuw wegrestaurant en een benzinestation. De vergunning zou bovendien in strijd zijn met de wet en het rechtszekerheids- en vertrouwensbeginsel. De rechtbank in Roermond heeft in januari 2010 een eerder beroep van de bedrijven ongegrond verklaard. Tegen die uitspraak zijn de bedrijven in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 29 juli jl. op zitting behandeld.
6. 201002522/1/M2
datum van uitspraak: woensdag 18 augustus 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Bestuursdwang / Dwangsom
inhoudsindicatie:

(Weigering om maatregelen te treffen tegen hondenpension in Rijnsaterwoude) Uitspraak over de afwijzing door het college van burgemeester en wethouders van Kaag en Braassem van het verzoek om handhavend op te treden tegen het hondenpension van Ovidefarm aan de Woudsedijk-Noord in Rijnsaterwoude. Een omwonende heeft het gemeentebestuur verzocht op te treden tegen het hondenpension vanwege geluidsoverlast door blaffende honden. De man meent dat de geluidsnormen worden overtreden. Het gemeentebestuur bestrijdt dit. Uit geluidsmetingen zou blijken dat er geen overschrijding van de normen plaatsvindt, zodat het gemeentebestuur naar eigen zeggen niet mocht optreden. De man is het hier niet mee eens en is tegen het besluit in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 22 juli jl. op zitting behandeld. pagina: 1