GroenLinks Utrecht


GroenLinks wil extra informatie voor mensen met een beperking

'Website voor toegankelijkheid publieke voorzieningen'

Gemeenteraadslid Jamila Hamid pleit voor een informatieve gemeentelijke website met informatie speciaal voor mensen met een beperking. De website moet informatie bieden over de toegankelijkheid van diverse voorzieningen en gebouwen in de gemeente Utrecht. "Zeker voor mensen in een rolstoel, blinden en slechtzienden, doven en slechthorenden is informatie over voorzieningen erg belangrijk. Zij komen letterlijk veel obstakels tegen doordat de toegankelijkheid van veel gebouwen te wensen over laat.", aldus Jamila Hamid.

Agenda 22
Alle mensen, met en zonder beperkingen, moeten deel kunnen nemen aan het maatschappelijke leven. Dat is een recht, geen gunst. Dit is het uitgangspunt van de gemeentelijke Agenda 22. Met Agenda 22 wil de gemeente Utrecht de participatie van mensen met een beperking bevorderen. Om dat te bewerkstelligen is goede informatie over voorzieningen belangrijk.

Rotterdam
De gemeente Rotterdam heeft al een website die mensen met een beperking informatie biedt over de bereikbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid van gebouwen in Rotterdam en omliggende gemeenten (www.toegankelijkrijnmond.nl). Mensen kunnen zoeken in het databestand met bijna 600 gebouwen. Er kan gezocht worden op naam of adres of een keuze worden gemaakt uit een lijst van meer dan 25 soorten gebouwen. Naast allerlei culturele gebouwen als musea en theaters komen bijvoorbeeld ook scholen, banken, restaurants, hotels, winkels, bibliotheken, kerken en informatiepunten in het bestand voor.

Informatie
Van elk gebouw krijgt men informatie over de bereikbaarheid met het openbaar vervoer, de parkeervoorzieningen, hoe men het gebouw binnen kan komen, hoe men zich binnen kan verplaatsen en hoe de verdiepingen bereikt kunnen worden. Ook is er informatie over aanwezige sanitaire voorzieningen. Als extra service kan er bij elk gebouw een plattegrondje opgeroepen worden van de directe omgeving waarbinnen het is gelegen. Zo kan men zich nog beter oriënteren.

Initiatief
GroenLinks is enthousiast over een toegankelijkheidswebsite en wil dat de gemeente gaat kijken naar een Utrechts initiatief. Jamila Hamid: "Een dergelijke site levert een wezenlijke bijdrage aan de bevordering van participatie van burgers met een beperking, zoals de gemeente wil. Daarnaast snijdt het mes aan twee kanten. Naast de informatie en de bevordering van de participatie, worden verschillende organisaties en voorzieningen zich bewust van hun eigen (on)toegankelijkheid."

Dit alles leidt bij GroenLinks tot de volgende vragen aan het college:


1. Is het college bekend met de website www.toegankelijkrijnmond.nl in Rotterdam? Wat vindt het college hiervan?
2 Deelt het college de mening van GroenLinks dat een dergelijke website een meerwaarde heeft voor mensen met een beperking?
3 Is het college bereid om een dergelijke website mogelijk te maken, en hiervoor bijvoorbeeld samenwerking te zoeken met de universiteit, hogeschool en belangenorganisaties voor mensen met een beperking?


Noot voor redacties