Wageningen Universiteit en Researchcentrum

21 aug 2010 10:00 - 21 aug 2010 15:00

Locatie: Edelhertweg 15 en de Runderweg 8 in Lelystad
Organisatie: Central Veterinary Institute en Praktijkonderzoek Plant en Omgeving

Zaterdag 21 augustus zijn de onderzoekinstituten van Wageningen UR aan de Edelhertweg 15 en de Runderweg 8 in Lelystad open voor het publiek. De vestiging aan de Edelhertweg is dan tevens een pleisterplaats in de fietsroute van Leontiens Family Ride. Iedereen kan tussen 10.00 en 15.00 uur kennismaken met het onderzoek voor en met planten en dieren. Dieren zijn alleen te bezichtigen op de Waiboerhoeve aan de Runderweg.

De publieksdag is een gezamenlijk initiatief van Wageningen UR Livestock Research, Central Veterinary Institute en Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, allen onderdeel van Wageningen University & Research centre.

De Wageningse instituten doen in Lelystad zowel fundamenteel, wetenschappelijk onderzoek als praktijkgericht onderzoek. Het varieert van nieuwe veehouderijsystemen, bijvoorbeeld de Rondeel-eieren in het schap van Albert Heijn, tot Q koorts en van precisie landbouw tot stadslandbouw.

Andere onderwerpen waarmee bezoekers op 21 augustus kunnen kennismaken zijn aaltjes in de bodem, antibioticaresistentie, moderne oogstmachines, automatisch melken van koeien met een robot, botulisme, broeikasgassen, dierenwelzijn, het DNA-laboratorium, een koe met een pensfistel (opening in de buik), mestvergisting en het vis- en schelpdierlaboratorium. Ook is het mogelijk om een ruim 70 meter hoge windmolen aan de Runderweg van binnen te bekijken. En voor de kinderen zijn er natuurlijk de kalfjes.

Parkeren is mogelijk aan de Edelhertweg 15 en bij de Waiboerhoeve aan de Runderweg 8. Twee antieke trekkers pendelen van de ene naar de andere locatie.

Aanleiding voor de publieksdag is het feit dat 40 jaar geleden de eerste instituten voor landbouwkundig onderzoek in Oostelijk-Flevoland neerstreken. Inmiddels zijn al deze instituten een onderdeel van Wageningen UR (University & Research centre).