Ingezonden persbericht


( PERSBERICHT )

Amsterdam, 26 juli 2010

Première Beagle Suite en -bioscoopfilm tijdens Grachtenfestival 2010 Kaartverkoop vandaag van start

Het Grachtenfestival presenteert in samenwerking met de VPRO een speciaal programma rond het Beagle-project. Tijdens het Grachtenfestival vindt op 21 augustus een live uitvoering plaats van de Beagle Suite door het Metropole Orkest in Muziekgebouw aan 't IJ. Dit wordt gevolgd door de première van de Beagle-bioscoopfilm Darwins Verstekeling.

Na een wereldreis van bijna een jaar is het schip de Clipper Stad Amsterdam weer terug in haar thuishaven. Om de thuiskomst te vieren gaat in Muziekgebouw aan 't IJ de bioscoopfilm Darwins Verstekeling in première. In een regie van Hans Fels vertelt de Britse Redmond O'Hanlon zijn verhaal over de reis en zijn visie op Darwin.

Dit wordt vooraf gegaan door een concert van het Metropole Orkest onder leiding van Hamish McKeich. Het orkest speelt de soundtrack van de Beagle-serie en diverse andere nautische muziekstukken.

Redmond O'Hanlon over het programma op 21 augustus: "All music is sexual display and there is a unbroken continuum of the song of the Blackbird to Mozart, as Darwin said all music is part of sexual selection and evolution. The best performers have the biggest choice, or are being chosen earlier. That is why music is so relevant and has so much impact on the emotions. Music is an integral part of evolution and one cannot do without and that is why the voyage of the Beagle, Darwin's ideas and the music of the VPRO TV series are connected."

Kaarten voor de première op 21 augustus 2010 om 15.00 uur in Muziekgebouw aan 't IJ zijn te koop via www.grachtenfestival.nl en AUB Ticketshop (Leidseplein 26).

Grachtenfestival
Het Amsterdamse Grachtenfestival is het jaarlijks terugkerende muziekfestival waarvan uitvoeringen van (klassieke) muziek op bijzondere locaties in de binnenstad van Amsterdam de basis vormen. Elk jaar worden nieuwe speellocaties toegevoegd die zich onderscheiden door bijzondere of monumentale architectonische en cultuurhistorische waarde. Het festival markeert ieder jaar de opening van het klassieke muziekseizoen en vindt in 2010 plaats van 14 tot en met 22 augustus.

Het volledige programma van het Grachtenfestival is te vinden op www.grachtenfestival.nl

VPRO-serie Beagle
Een jaar langs reisde het schip de Clipper Stad Amsterdam de wereld rond voor de VPRO-serie Beagle in het kielzog van Darwin. Om de terugkomst te vieren en een kroon op het Beagle-project te zetten gaat de bioscoopfilm Darwins Verstekeling in première op zaterdag 21 augustus in Muziekgebouw aan 't IJ. De film toont het reilen en zeilen aan boord, werpt licht op de verschillende wetenschappelijke expedities die werden uitgevoerd en laat de verwondering zien over de natuur en de onmetelijke schoonheid van onze aarde. De film is vanaf 23 september 2010 te zien in de bioscoop.

Noot voor de redactie,