Landschap Noord-Holland

Persbericht

Heiloo, 10 augustus 2010

De zoute planten van het Balgzand
Ruiken en proeven op het Wad tussen Den Helder en Wieringen

Op zaterdag 21 augustus kunt u van 11.00 tot 14.00 uur op stap met de gids van Landschap Noord-Holland. Hij neemt u mee naar het Balgzand. Deze keer letten we speciaal op de planten die er groeien. Ze zijn bestand tegen het zoute water van de Waddenzee en daarom heel bijzonder.

Er groeien maar weinig soorten planten langs de randen van de Waddenzee. Maar er staan er dikwijls duizenden van zo'n soort bij elkaar. Bijvoorbeeld zeekraal dat door liefhebbers als groente wordt gegeten. We gaan eens proeven hoe dat smaakt. Een andere plant is gewone zoutmelde dat je ook kunt eten. Dan is er het heerlijk geurende zeealsem. Dat werd vroeger wel eens gebruikt in matrassen en de gids zal vertellen waarom dat gebeurde. Hij legt ook uit hoe de planten er in slagen in leven te blijven in deze zoute omgeving. Kortom, het wordt een leuke en leerzame ervaring, ook voor kinderen!

Aanmelden is gewenst en kan via de InformatieWinkel, tel. 088-006 44 55. Ter plekke aansluiten kan ook. De kosten voor de excursie bedragen ¤ 6,50 per persoon, voor Beschermers ¤ 3,50 en voor kinderen tot 12 jaar ¤ 2,50. Trek stevige schoenen of laarzen aan, want het is modderig op het Wad. We verzamelen bij informatiepunt 't Kuitje. Dat ligt aan de Oostoeverweg 80 in Den Helder. Het is vlak voor de ingang van de Marine, op industrieterrein Oostoever en is met borden goed aangegeven. Meer informatie op www.landschapnoordholland.nl. Alle buitenactiviteiten in Noord-Holland staan op www.natuurwegwijzer. Zeekraal groeit veel langs de Waddenzee en lijkt wel een mini-cactus. Foto Henk van Bruggen.
Noot voor redacties



Landschap Noord-Holland