Ingezonden persbericht


Topexpositie in hoogste woontoren New Orleans
in weekends vanaf 21 augustus tot eind september

Unieke tentoonstelling combineert kunst van
Berend Strik met architectuur van Álvaro Siza

In Nederlands hoogste woontoren New Orleans op de Kop van Zuid in Rotterdam wordt vanaf zaterdag 21 augustus zes weekends lang een unieke en intieme expositie gehouden. Thema van de tentoonstelling in de glazen expositieruimte aan de waterkant is: 'Strik/Siza'. De wereldvermaarde Portugese architect Álvaro Siza tekende voor het ontwerp van 'New Orleans'. Berend Strik is een veelzijdig kunstenaar met een grote affiniteit met architectuur.

Berend Strik (50) kreeg van woningfonds Vesteda opdracht in 52 werken in een door de kunstenaar te bepalen dwarsdoorsnede alle dimensies van de architectuur, het interieur en het ontwerpend vermogen van Álvaro Siza vast te leggen. Hij is er in geslaagd de kracht van de architectuur van de Portugese meester architect beeldend, toegankelijk en tastbaar te maken.

De eenmalige zes weekeinden durende expositie Strik/Siza is op de zaterdagen en zondagen geopend van 11.00 tot 16.00 uur in hoogste woontoren New Orleans vanaf 21 augustus tot eind september en is vrij toegankelijk voor het publiek. Naast de kunstwerken zelf zijn ook de originele zwart/wit foto's van Berend Strik te zien, die ten grondslag liggen aan deze kunstwerken. Bezoekers van de tentoonstelling kunnen ook de modelwoningen op de 12e verdieping, de Private Health Club en de door Álvaro Siza ontworpen daktuin op de 4e verdieping bekijken.

CEO Huub Smeets van Vesteda is zeer ingenomen met de wijze waarop Berend Strik uitvoering heeft gegeven aan zijn opdracht. "Bij het realiseren van New Orleans op de Wilhelminapier wilden we een extra dimensie toevoegen aan het toch al rijke palet van bouwstenen voor deze toren. De keuze daarbij voor Berend Strik, met zijn grote affectie voor architectuur, zijn vermogen om foto's via zijn stiksels en textielbewerkingen driedimensionaal te maken, zijn vermogen om essentiële karakterstukken en sferen te accentueren, was voor mij niet alleen een logische maar ook een zeer beloftevolle. Het eindresultaat is in mijn ogen tegelijkertijd verbluffend, ingetogen en uitdagend".

Berend Strik gebruikt vele elementen om zijn veelzijdig talent te uiten, zoals borduurkunst, fotografie en architectuur. Bij zijn borduurkunst op de door hem gemaakte foto's gebruikt hij stoffen waardoor een driedimensionaal effect ontstaat. Daarnaast heeft hij een theaterstuk, een opera en een documentaire op zijn naam staan. Vermaard zijn zijn ontwerpen voor een bierpaviljoen in Salzburg en het House of Hearts voor een eeneiige tweeling die aan het syndroom van Gilles de la Tourette lijdt.

De inmiddels 77-jarige Portugees Álvaro Siza is één van de belangrijkste architecten van onze tijd. In 1992 werd hij onderscheiden met de prestigieuze Pritzker Prize voor zijn gehele oeuvre. Het ontwerpen van de met ruim 158 hoogste woontoren New Orleans noemt hij een eervolle uitdaging. "Ik heb veel gebouwen ontworpen, maar nog nooit zo'n hoge toren", verklaarde hij bij een recent bezoek aan de Maasstad. Het eindresultaat is een elegante en luxe woontoren met 234 appartementen en in de plint het nieuwe theater en bioscoop LantarenVenster. New Orleans wordt november 2010 officieel in gebruik genomen.

Bijschrift foto: Zeezwembad, Avenida Marginal, Leça da Palmeira (1961-1966), Berend Strik.