Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Plaquette op De IJssalon 70 jaar na dato

Op de dag dat de laatste 'oorlogssteen' wordt onthuld op het Noordereiland vindt ook de onthulling plaats van een plaquette op het pand aan de Prins Hendrikkade 66.

De plaquette moet herinneren aan het moment waarop kapitein J.D. Backer 70 jaar geleden, op 14 mei 1940 door de commandant van de Duitse troepen het 2e ultimatum tot overgave van de stad overhandigd kreeg. Dat gebeurde op de begane grond van dit pand dat toen De IJssalon heette en als Duitse commandopost dienst deed. Nog voor Backer het Noordereiland had verlaten vielen de bommen op de binnenstad van Rotterdam.

De plaquette wordt op 21 augustus om 14.45 uur onthuld door de kleindochter van kapitein Backer, Maja Gadourek, die op uitnodiging van het dagelijks bestuur van Feijenoord hiervoor uit Groningen komt. De bijzondere middag op het Noordereiland wordt afgesloten in galerie De Zwarte Ruyter aan de Van der Takstraat 107. Hier vertellen ooggetuigen over mei 1940 op het Noordereiland. Met een muzikale bijdrage van violist Niek Baar, als voorproefje van het programma 'Muziek op en rond de Brandgrens' (2-10september / surf daarvoor ook naar www.gergievfestival.nl).