Gemeente Zoetermeer

Rondleiding Natuurtuin op 22 augustus

rondleiding Natuurtuin

Op zondag 22 augustus is er een rondwandeling in de Natuurtuin. De wandeling start om 14.00 uur bij 't Westpunt in het Westerpark. De natuurgids vertelt deze keer over de wilde planten in de tuin. De wandeling is gratis en duurt ongeveer een uur. Ook bij slecht weer gaat de wandeling door. Voor rolstoelen en kinderwagens is de tuin helaas minder goed toegankelijk. Honden zijn niet toegestaan in de Natuurtuin.

Het thema van de wandeling is wilde planten en biodiversiteit. De Natuurtuin heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een tuin met veel natuurwaarden. In de tuin groeit een grote verscheidenheid aan plantensoorten, waar veel dieren zoals vogels, insecten, amfibieën en kleine zoogdieren op afkomen. Gedurende het seizoen wordt in de Natuurtuin op steeds wisselende dagen maar wel op vaste tijdstippen gemaaid. Dit draagt bij tot een grotere verscheidenheid aan plantensoorten. Het maaisel wordt afgevoerd waardoor de bodem verschraalt. Door verschraling krijgen juist de wat zeldzamere planten een kans om te ontkiemen en op te groeien. Na het maaien komen sommige planten voor de tweede keer in bloei. Vlinders en hommels kunnen daardoor later in het seizoen nog voedsel vinden. Het poldertje wordt in augustus gemaaid. Daarna graast er in september ongeveerd drie weken een kleine kudde Drentse heideschapen voor ongeveer drie weken.

Biodiversiteit
Biodiversiteit is al het leven op aarde, zoals planten, dieren en mensen. De enorme verscheidenheid aan levende organismen is behalve mooi en nuttig, ook noodzakelijk. Helaas sterven over de hele wereld steeds meer soorten uit. Hierdoor komt de stabiliteit van het leven in gevaar. Deskundigen zien dit als het grootste milieuprobleem van deze tijd. Daarom hebben de Verenigde Naties 2010 uitgeroepen tot Het jaar van de Biodiversiteit. Ook de gemeente besteedt dit jaar in het kader van Duurzaam Zoetermeer extra aandacht aan dit onderwerp. Het hele jaar organiseert zij activiteiten die biodiversiteit centraal stelt.

Meer info
Een folder over de Natuurtuin kunt u hier downloaden. Ook is de folder verkrijgbaar in de hal van het Stadhuis en bij 't Westpunt in het Westerpark. Voor groepen en andere belangstellenden is het mogelijk op andere dagen een rondleiding aan te vragen. Voor informatie kunt u contact opnemen met één van de natuurgidsen, 079-331 0669 en 079-341 3473 of via de e-mail natuurtuin.zoetermeer@xs4all.nl.

Informatie over de Natuurtuin


* Natuurtuin

Zie het origineel