Vereniging Milieudefensie

Amsterdam/Delft, 19 augustus 2010 - Milieudefensie en Solidaridad starten binnenkort voor de dertiende keer de EKO-tellingen. Hierbij worden supermarkten uitgekamd op zoek naar biologische en fairtrade producten. Op dinsdag 24 augustus zal Milieudefensie samen met haar lokale afdeling Delft de plaatselijke Plus supermarkt afspeuren naar deze artikelen.

Daarmee starten op dinsdag 24 augustus de EKO-tellingen. Vijf weken lang wordt door meer dan 160 vrijwilligers in heel Nederland geteld. De supermarkt filialen met de meeste biologische en fairtrade producten slepen op donderdag 4 november respectievelijk de EKO-Award 2010 en de Fair Trade-Award 2010 in de wacht. Daarnaast worden op die dag alle uitslagen bekend gemaakt op www.ekotellingen.nl.

Door de meerjarige aanpak van de EKO-tellingen is het mogelijk om de lange termijn trends in het aanbod van biologische en fairtrade producten inzichtelijk te maken.

Wat: Start landelijke EKO-tellingen Wie: Milieudefensie en Solidaridad Waar: Plus, Van Foreestweg 2a in Delft Wanneer: Dinsdag 24 augustus, 15.30 uur

Milieudefensie en Solidaridad zijn ervan overtuigd dat een ruim aanbod cruciaal is voor een groeiende verkoop van biologische en fairtrade producten. Met de tellingen houden de organisaties de vinger aan de pols van de supermarkten. Toezeggingen om het assortiment in deze artikelen te vergroten, worden aan de hand van de resultaten getoetst.

Biologische boeren produceren zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest, gentechnologie of dierenleed. Om meer boeren te stimuleren schoon te produceren is het belangrijk dat hun afzetmogelijkheden verder groeien. Fairtrade producten zijn onder eerlijke voorwaarden geproduceerd en gekocht in ontwikkelingslanden. Producenten krijgen een prijs die hen in staat stelt te investeren in kwaliteit en verbetering van leefomstandigheden.