GroenLinks en ander rentesysteem noodzakelijk Grote tekst

Pensioendebat: betere communicatie en ander rentesysteem noodzakelijk

Dinsdag 24 augustus 2010, 18:10u - Jolande Sap

Pensioendebat: betere communicatie en ander rentesysteem noodzakelijk

Het ministerie van Financiën en De Nederlandsche Bank hebben veel onrust veroorzaakt door de pensioenfondsen niet vooraf te informeren dat de pensioenen per 1 januari 2011 direct gekort moeten worden. Als de fondsen dit eerder wisten, had van hen geëist kunnen worden om de deelnemers tijdig in te lichten. "De mensen hebben recht op meer openheid." Dat zei GroenLinks-Kamerlid Jolande Sap vandaag tijdens het ingelaste debat over pensioenen in de Tweede Kamer.

De stand van de door pensioenfondsen gebruikte rente zorgt momenteel voor een groot deel van de problemen. Volgens GroenLinks zou een lange termijn gemiddelde van de rente gehanteerd moeten worden. Jolande Sap vroeg de minister om de renteregels te veranderen en meer in lijn te brengen met de waarderingsmethoden in andere landen. Wanneer een standaardrente zoals gebruikelijk in het bedrijfsleven gebruikt wordt, hoeft er niet gekort te worden. Sap: "Het is moeilijk uit te leggen dat de huidige lage rente die er vooral is om de banken te redden, de pensioenfondsen de nek om zal draaien."

GroenLinks steunt het voorstel van de VVD om de bestuurders van de veertien pensioenfondsen die mogelijk de uitkeringen moeten korten, binnenkort te horen in de Kamer. Daarbij zou het goed zijn om ook de deelnemersraden van de betrokken fondsen uit te nodigen voor de hoorzitting.

Garantieregeling
Jolande Sap heeft eerder aan de minister gevraagd om te komen met aanvullend beleid waarmee het ergste leed van het korten van de pensioenen kan worden voorkomen. Dit zou bijvoorbeeld kunnen door net als bij bankrekeningen de pensioenen tot 15.000 euro te garanderen. Sap: "Een vrijwillige bankrekening wordt wel gegarandeerd, maar een door de overheid verplicht pensioen niet." Meer dan een jaar geleden heeft minister Donner beloofd om hierover een analyse aan de Tweede Kamer te sturen. "Ik vraag hem om dit nu eindelijk te doen", aldus Sap.

Vandaag werd bovendien bekend dat een groot deel van de Nederlanders zo'n garantiesysteem voor pensioenen tot 15.000 euro een goed idee lijkt, zo blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau GFK in opdracht van pensioenfonds Montae.