Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER)


PERSBERICHT

Landelijke regels nodig voor restitutie OV-chipkaart "Vervoerders maken het moeilijk om geld terug te vragen"

ROVER wil dat er landelijke voorschriften komen die het reizigers makkelijker moeten maken om geld terug te vragen wanneer zij vergeten uit te checken met de OV-chipkaart. Dit bespreekt de reizigersvereniging woensdag in een overleg waaraan het Ministerie van V&W deelneemt. Uit onderzoek van het Nederlands Dagblad bleek maandag dat er miljoenen euro's worden verspilt doordat reizigers vergeten uit te checken met de chipkaart en vaak geen restitutie aanvragen. Volgens ROVER is dit voor een deel te wijten aan vervoersbedrijven die het moeilijk maken om geld terug te vragen.

De afgelopen maanden bereikte ROVER honderden klachten van reizigers die probeerden hun teveel betaalde geld terug te krijgen nadat zij vergaten uit te checken of dit niet konden vanwege een technische storing. Het feit dat iedere vervoerder een eigen methode voor restitutie-aanvraag hanteert roept veel verwarring op. "Afhankelijk van de situatie en vervoerder moet de reiziger de klantenservice bellen, een formulier downloaden of een uitstapkaart aan de chauffeur vragen", legt ROVER uit, "en bij sommige vervoerders kun je helemaal geen geld terugkrijgen".

Maar ook vervoerders die wel "coulance" verlenen werken niet altijd mee: er zijn lange wachttijden voordat de restitutie is uitbetaald, klantenservices zijn vaak onbereikbaar en mails van reizigers blijven regelmatig onbeantwoord. "Ook bij technische fouten kost het de reiziger bovendien geld, hij moet een duur 0900-nummer bellen of zelf een postzegel plakken en vaak nog tijden achter zijn geld aanzitten", aldus ROVER, "veel mensen vinden dit de moeite niet waard".

Reizigers klagen omdat de rekening van problemen rond de invoering van de chipkaart bij hen wordt neergelegd. Vervoerders zijn vrij hierin hun eigen beleid te bepalen. ROVER heeft woensdag tijdens een landelijk overleg van consumentenorganisaties gepleit voor landelijke regels voor restitutie.. SkVV, de samenwerking van zeven stadsregio's ogv verkeer en vervoer, gaat pogen de vervoerders hierin op één lijn te krijgen. Pagina geplaatst: 25 augustus 2010