Gemeente Oirschot

Brabant gastheer voor Levend Erfgoed - 29 augustus 'Nationale Dag van het Levend Erfgoed'

Brabant gastheer voor Levend Erfgoed

Â

Op zondag 29 augustus 2010 organiseert de Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) de âNationale Dag van het Levend Erfgoedâ. Voor het eerst komen (bijna) alle Nederlandse authentieke landbouw huisdierrassen bij elkaar op het evenzo unieke Landgoed Velder te Liempde in gemeente Boxtel.

Â

Tijdens de Nationale Dag van het Levend Erfgoed zijn er ongeveer 70 zeldzame Nederlandse landbouw huisdierrassen aanwezig, waaronder het Lakenvelder rund, het Groninger en Gelderse paard, de Nederlandse landgeiten, verschillende Nederlandse schapen- en hondenrassen en diverse Nederlandse kippen- eenden- en konijnenrassen. Elk van deze rassen heeft een landbouw historie en een oorspronkelijk fokgebied waardoor ze een unieke cultuurhistorische waarde hebben. Zodoende worden deze zeldzame rassen ook wel âLevend Erfgoedâ genoemd. Door middel van demonstraties, wedstrijden en shows presenteren de rassen zich op 29 augustus en laten zij zien ook vandaag de dag nog duidelijk bestaansrecht te hebben.

Â

Dit bestaansrecht komt ook tot uiting op het culinaire plein waar het publiek kan proeven van producten van vlees, kaas, eieren en melk van diverse zeldzame huisdierrassen. Twee Brabantse chef-koks komen op deze dag koken met producten van zeldzame huisdierrassen. Zowel de chef-kok, eigenaar Evert Thielen van de âGertrudahoeveâ te Son en Breugel en Jos Hermans, chef-kok, eigenaar van âDe Negenmannenâ te Boxtel (beiden gecertificeerde Groene Woud restaurants) als cateraar Qlasse! uit Oisterwijk (eveneens Groene Woud gecertificeerd) werken graag met pure producten uit de eigen omgeving. Zij hebben ervaring met het koken met streekproducten uit Het Groene Woud en zien de uitbreiding van deze producten met zeldzame huisdierrassen als een uitdaging. Het verhaal achter de verschillende producten van zeldzame rassen spoort hen aan om er tijdens deze dag iets bijzonders van te maken. Het publiek kan tegen een kleine vergoeding ook proeven van de klaargemaakte gerechten. Kinderen kunnen op het âtoekomstpleinâ door diverse spelletjes, workshops, speurtochten en andere activiteiten zelf ontdekken hoe divers de rassen zijn.

Â

De SZH wil de zeldzame Nederlandse rassen aan een groot publiek laten zien. Zij is overtuigd van het bestaansrecht voor deze rassen als culinair hoogtepunt, als degelijk vee op biologische bedrijven en in natuurgebieden, als een juweeltje in het weiland of gewoon als prettig huisdier.Â

De combinatie van het cultuurhistorische achtergronden van de diverse rassen en het Landgoed Velder in de prachtige omgeving van Het Groene Woud heeft geleid tot een financiële ondersteuning van de dag door Stichting Streekrekening Het Groene Woud en Stichting Groningen-Almelo. Ook diverse sponsoren, waaronder CRV en de Gemeente Boxtel dragen de dag een warm hart toe.

Â

Het belooft een bijzondere dag te worden. De kaartverkoop is inmiddels gestart: volwassenen betalen aan de kassa ⬠7,00 en voor kinderen tot 12 jaar geldt gratis entree. Tot 25 augustus zijn via de website www.dagvanhetlevenderfgoed.nl kaarten voor ⬠5,00 te bestellen. Op de website is ook meer informatie te vinden over het programma, de locatie en de stichting.