Landschap Noord-Holland

Persbericht

Heiloo, 17 augustus 2010

Ga mee op stap in de Noordduinen
Wandelexcursie bij Grote Keeten met Landschap Noord-Holland

De Nederlandse duinen horen bij de top van de Europese natuur. Noord-Hollanders boffen maar met hun prachtige kuststrook. De gids van Landschap Noord-Holland trekt er op zondag 29 augustus van 10.00 - 12.30 uur op uit in de Noordduinen. Hij laat dan zien wat dit duingebied zo waardevol maakt.

Konijnen hebben het al jarenlang moeilijk door ziektes die veel slachtoffers eisen. Toch komen er in de Noordduinen relatief veel voor. Met hun grazen en graven zorgen ze voor een meerwaarde. Zo profiteren vogels als holenduif, tapuit en bergeend van lege holen om er te broeden. Door het grazen van de konijnen blijft de vegetatie kort en kunnen bijzondere soorten beter overleven. Zo'n soort is het rondbladig wintergroen dat nu mooi in bloei staat. In sommige jaren bloeit de plant wel drie keer; in lente, zomer en herfst. De mooie witte bloemen zijn op meerdere plekken te zien. Voorheen zwaaide Defensie hier de scepter en was het oefengebied. Landschap Noord-Holland beheert het nu en gaat dit duingebied de komende tijd nog aantrekkelijker maken. De gids vertelt er tijdens de excursie van alles over!

Zin om mee te gaan? We verzamelen op het grote parkeerterrein aan de Duinweg, pal ten zuiden van Groote Keeten. Aanmelden is noodzakelijk en kan bij de InformatieWinkel van Landschap Noord-Holland, tel. 088-006 44 55. De kosten bedragen ¤ 6,50, Beschermers betalen ¤ 3,50 en kinderen tot 12 jaar ¤ 2,50. Terplekke aansluiten kan ook.

Meer informatie op www.landschapnoordholland.nl. Alle buitenactiviteiten in Noord-Holland staan op www.natuurwegwijzer.nl