Ingezonden persbericht


Seizoenstarter is Gabriëlle Kroese met de solo expositie "Scènes uit een roadmovie" recente schilderijen 29 augustus / 10 oktober 2010

Uitnodiging:

Zondag 29 augustus om 16.00 uur wordt de expositie geopend door drs. Harry Tupan, conservator moderne kunst van het Drents Museum te Assen Waarbij u van harte uitgenodigd bent, tevens kunt u dan met de kunstenares en haar werk kennis maken.

De schilderijen van Gabrielle Kroese lezen als scènes uit een filmscript. Hierbij spelen beelden een belangrijke rol. Door het gebruik van (openbare) beelden die geïsoleerd zijn uit hun context stelt Kroese haar eigen verhaal samen en geeft het zeggingskracht. Ze verdicht of fictionaliseert de werkelijkheid, laat haar autobiografie fictief worden door te blijven zoeken naar de wereld achter de wereld die wij kennen.

Als je hier kunt spreken van een film, dan zou het een roadmovie zijn. Mensen zijn veel onderweg in de schilderijen van Kroese. Vaak zien we mensen daadwerkelijk in een auto. Er spreekt niet alleen een verlangen naar verre landen uit, maar het gaat verder dan dat. Dit verlangen weg te gaan, uit zich in een bijna fysiek lijden als het onvervuld blijft.

Naast een uitgewerkte figuratie schildert Kroese ook met een meer losse verftoets. Kleur speelt hierbij een belangrijke rol.
Zoals cineasten het licht regisseren, zo speelt Kroese met stemmingen in verf.

Zij is onderweg.

Galerie de Roos van Tudor
Anita van Os
Eewal 47/49
8911 GR Leeuwarden
Open: woensdag t/m vrijdag 13.30 - 17.00 uur zaterdag 11.00 - 17.00 uur Laatste zondag van de maand (koopzondag in Leeuwarden) 12.00 - 17.00 uur

Neemt u ook eens een kijkje op de website www.roosvantudor.nl