Nederlandse Hartstichting

Reactie Hartstichting op onderzoekresultaten omega-3 vetzuren

zondag 29 augustus 2010

Den Haag, 29 augustus 2010 - Aan voeding toegevoegde omega-3 vetzuren hebben geen positief effect bij mensen die een hartinfarct hebben doorgemaakt. Zij voorkomen geen volgende hart- of vaataandoening bij hen. Dit is de conclusie van een uniek langdurig onderzoek van Wageningen University onder bijna 5.000 hartinfarctpatiënten, dat gesteund is door de Hartstichting. De onderzochte vetzuren - afkomstig uit planten en uit vis - hebben mogelijk wel een positief effect bij vrouwelijke hartpatiënten en hartpatiënten met diabetes.

Reactie Hartstichting
Voedingsdeskundige Ineke van Dis van de Nederlandse Hartstichting zegt:" Het is nu onomstotelijk aangetoond dat extra omega-3 vetzuren in voeding geen nieuwe infarcten bij hartpatiënten voorkomen.

Tijdens de Alpha Omega Trial is niet onderzocht wat het effect is van toegevoegde omega-3 vetzuren bij gezonde personen. Het is dus onzeker of de algemene bevolking baat heeft bij het innemen van extra omega-3 vetzuren. De Hartstichting blijft adviseren om 2 keer per week vis te eten, conform de richtlijnen van de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum. Vis bevat immers meer voedingsstoffen dan visvetzuren alleen."

Over het Alpha Omega Onderzoek
Voor het onderzoek smeerden bijna 5.000 hartpatiënten van 60-80 jaar, die eerder een hartinfarct hadden doorgemaakt, ruim 3 jaar lang speciaal voor dit onderzoek gemaakte margarines op hun brood. De margarines waren verrijkt met omega-3 vetzuren.
* een groep hartpatiënten gebruikte een met visvetzuren verrijkte margarine die 400 milligram eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) bevatte.
* een tweede groep ontving 2 gram van het uit o.a. sojaolie en walnoten afkomstige vetzuur alfa-linoleenzuur (ALA).
* een derde groep kreeg de combinaties van de verschillende omega-3 vetzuren.
* de controlegroep gebruikte een margarine zonder omega-3 vetzuren.

Tijdens het project registreerden de onderzoekers bij welke hartpatiënten opnieuw een hart- of vaataandoening optrad.