Watersportverbond - KNWV

Noordelijke routes winnend in Delta Lloyd 24 uurs

maandag 30 augustus 2010

De noordelijke routes waren duidelijk winnend in de 46ste Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace. Geen enkele winnaar in welke klasse dan ook legde mijlen in het zuiden af. Hoewel de weercondities zeer variabel waren, zat de meeste wind dit jaar in de noordelijke gebieden.

Regenachtige prijsuitreiking Delta Lloyd 24 uursrace Uiteindelijk bereikte 527 deelnemers reglementair de eindstreep. In totaal legde de gezamenlijke vloot 66.997,11 mijlen af. Dat deden ze met een gemiddelde snelheid van 5,35 knoop.

Net als tijdens de Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace zelf, kampte ook de traditionele prijsuitreiking bij kasteel Radboud vanochtend met overtrekkende buien. Desalniettemin stond het plein weer vol met zeilers, aanhang en medewerkers. Vanwege protesten konden er geen prijzen worden uitgereikt in de IRC 1 en ORC 3. De overall prijs in de Tocht ging dit jaar naar het debuterende Sika Sailing Team MoJo, dat met een J22 144,83 mijlen verzamelde. Dat leverde de beste
prestatie-index op, gebaseerd op de werkelijk afgelegde en de
theoretisch mogelijke afstand (op basis van de handicap).

ORC: Dubbelslag voor de Franschman
Schipper Boosman en zijn bemanning van de Franschman sloegen dit weekend een dubbelslag; winst in de ORC 4 en de overall zege in de ORC. "En dat met een navigator die niet kan zeilen, de hele dag zeeziek in de kajuit heeft gezeten en nooit meer mee wil. We hebben wel gewonnen, dus blijkbaar werkt de tactiek", lacht schipper Boosman. "We zijn het Wad opgegaan en hebben het rondje om westelijk Vlieland heen gemaakt. Daarna hebben we op het IJsselmeer nog wat heen en weer gevaren. Bij elkaar hebben we 165 mijl afgelegd. Daar kwam nog wat sluiscompensatie bij en er gingen wat strafmijlen af, omdat we te laat binnen waren."

De Franschman startte in Kornwerderzand en voer eerst enkele rakken op het IJselmeer alvorens het zilte water op te zoeken. Voor de navigator was het direct al afzien: "De kalfsteak is in het IJsselmeer beland, de krentenbol ligt in de Waddenzee en ik geloof dat ik op de Noordzee ook nog een spoor heb nagelaten, maar dat weet ik niet meer." "Ja, een lierhendel", herinnert zijn teamgenoot zich.

"De Franschamn is eigenlijk een woonboot, die ik ooit heb gebouwd en waar ik tien jaar op heb gewoond", vertelt Boosman. "Vorig jaar heb ik er de OSTAR mee gezeild, naar Amerika en terug, en ben daar tweede geworden. Alles bij elkaar heeft het schip zo'n 40.000 mijl gezeild."

'Ten' grootste mijlenvreter
Martin Hingst en zijn drie bemanningsleden mochten eveneens twee prijzen ophalen. Eerst voor de overall zege in de ORC 1 en vervolgens voor de Tim van Rootselaar-prijs (meeste afgelegde mijlen). De in Nederland ontworpen en in China gebouwde boot van amper 10 meter zette 184 mijl op de teller. Het team zeilde naar eigen zeggen zeker de helft van de race op zee, wat zeker meehielp. "We kozen ervoor om in Den Helder te starten, dus zijn we vrijdagmorgen uit Lelystad vertrokken om er op tijd te zijn. We waren klokslag 18.00 uur in Den Helder, dus we hadden er al een halve 24-Uurs race op zitten voordat we begonnen. Na de start hadden we lekkere wind en flinke stroom mee, waardoor we gelijk met 10.5 knoop over de grond begonnen."

Bij Kornwerderzand gingen ze de Boontjes op naar Harlingen. "Daar waren we veel te vroeg om 23.00 uur, terwijl om 0.00 uur het tij pas zou omgaan. We zijn doorgegaan en opgekruist naar Vlieland en vervolgens naar Den Helder. Buitenom hadden we een dikke 20 knopen wind en liepen we continu boven de 10 knopen. Dat was super." Om 5.00 uur kenterde het tij en de Ten rondde bij Den Helder de boei om vervolgens dezelfde weg weer terug te zeilen. Bij de finish werd het nog even spannend: "We gingen veel te hard. We kwamen op basis van onze berekeningen 35 minuten te vroeg bij de laatste ton voor de finish." Daarop besloten de mannen nog een extra rakje heen en weer van in totaal 6 mijl mee te pikken. "Op de finishlijn hadden we uiteindelijk 10 seconden over."

Overige winnaars
Bij de Rond- en Platbodems was het toch weer de Danielle van Wim van Rootselaar die haar concurrentie aftroefde. In de ORC 2 kwam de Blue June van schipper Zomer als beste uit de strijd. In de ORC 5 was dat de Vivace van A.J.H. Muller. De Thrill Seeker trimaran van A. Schipper kwam niet alleen als eerste multihull door de finish, maar nam tevens de overall beker in deze klasse mee naar huis. De Violetta van schipper Plaatsman eindigde als eerste in de VKSJ.

Voor de volledige uitslagen, ga naar www.deltalloyd24uurszeilrace.nl.

Over Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace
De Nederlandsche Vereeniging van Kustzeilers organiseert voor de 46ste keer de Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace. De combinatie van navigatiekunst, zeilen, de gezelligheid en overleven maakt het evenement nog altijd geliefd bij jachtzeilers. Het deelnemersveld bestaat uit toer- en wedstrijdklassen. Alle teams moeten in een etmaal zoveel mogelijk zeemijlen afleggen. Ze mogen de vastgestelde rakken op het IJsselmeer, Markermeer, de Waddenzee en de Noordzee slechts twee keer bevaren, dus navigatie is essentieel. Naast zeewaardigheid en uithoudingsvermogen van de gehele bemanning, zijn een goede interpretatie van het weer, het vaargebied en de stromingen.