Ingezonden persbericht

COMPONIST SEUNG-AH OH WINNAAR BUMA TOONZETTERS PRIJS

Nieuw Ensemble winnaar eerste SENA Performers Toonzetters Prijs

Amsterdam, 29 augustus 2010

Zondagavond 29 augustus ontving componist Seung-Ah Oh uit handen van Buma/Stemra bestuurslid Jeff Hamburg de Buma Toonzetters Prijs voor haar compositie JungGa. De internationale vakjury, onder voorzitterschap van Lucas Vis, kwalificeerde JungGa als beste Nederlandse compositie van 2009. De prijs werd uitgereikt in het Muziekgebouw aan 't IJ tijdens de derde editie van Toonzetters. Tevens werd voor de eerste maal de SENA Performers Prijs uitgereikt. SENA Performers voorzitter Koert Ligtermoet overhandigde de prijs aan Joël Bons, artistiek leider van Nieuw Ensemble, die de compositie JungGa uitvoerde.

De jury oordeelt dat het een werk is met "veel energie, gebouwd op een overtuigend concept. Het is "Music that matters" een werk dat in haar volle lengte de aandacht van de luisteraar weet te grijpen. Het is een soort interculturele muziek, echter niet een samensmelting van meerdere culturen, maar een eigen unieke vorm met een volledig eigen gedachte."

Naast het werk van Seung-Ah Oh klonk afgelopen weekend muziek van onder andere Bart Spaan, Richard Ayres, Aliona Yurtsevich, Wilbert Bulsink en de winnaar van vorig jaar Robin de Raaff.

Over de Buma Toonzetters Prijs
De Buma Toonzetters Prijs wordt door een vakjury toegekend aan de componist van de beste nieuwe Nederlandse compositie uit het voorgaande jaar. Buma Cultuur stelt de prijs, een bedrag ter hoogte van ¤ 10.000,- ter beschikking.

Over de SENA Performers Toonzetters Prijs
SENA, de naburige rechtenorganisatie voor artiesten en producenten, stelt de SENA Performers Toonzetters Prijs ter hoogte van ¤ 10.000,- ter beschikking voor de musicus, het ensemble of het orkest dat de première van de mooiste hedendaagse compositie uit 2009 vertolkte.

Over Toonzetters
Toonzetters is het toonaangevende evenement voor en van de componist en uitvoerende in de hedendaags gecomponeerde muziek. Het doel van Toonzetters is een breed publiek te laten zien hoe avontuurlijk en gevarieerd de nieuwste werken van Nederlandse componisten zijn.
Toonzetters wordt georganiseerd door Buma Cultuur, het Muziekgebouw aan 't IJ en Muziek Centrum Nederland. Meer informatie: www.toonzetters.nl.

Persfoto Seung-Ah Oh http://tinyurl.com/3xgahw8

Persfoto Nieuw Ensemble http://tinyurl.com/2e2dul4

---



Ingezonden persbericht