UMC St Radboud


Hans van Bokhoven hoogleraar Moleculaire Neurogenetica 30-08-2010

Dr. ir. Hans van Bokhoven is met ingang van 1 juli 2010 benoemd tot hoogleraar Moleculaire Neurogenetica bij het UMC St Radboud. Hans van Bokhoven studeerde virologie, organische chemie en biochemie aan de Wageningen Universiteit. In 1993 promoveerde hij, eveneens in Wageningen, op onderzoek naar het mechanisme van de vermenigvuldiging van het RNA genoom bij virussen (RNA replicatie van cowpea mosaic virus).

Loopbaan

In 1992 trad Hans van Bokhoven in dienst van het UMC St Radboud. Aanvankelijk werkte hij als postdoc-onderzoeker bij de afdeling Human Genetics. Sinds 1996 is hij plaatsvervangend hoofd van de divisie moleculaire genetica en sinds 2003 is Van Bokhoven universitair hoofddocent en onderzoekscoördinator van de afdeling Human Genetics. Hij is leider van het onderzoeksthema Cell growth & Differentiation van het Nijmegen Centre for Molecular Life Sciences (NCMLS). Sinds 2008 is hij ook als hoofdonderzoeker verbonden aan het Donders Centre for Neuroscience.

Nieuwe leerstoel

Moleculaire Neurogenetica is een nieuwe leerstoel bij het UMC St Radboud, met als aandachtsgebied de rol van genen in het zenuwstelsel. Van Bokhoven gaat onderzoek doen naar de genetische en moleculaire netwerken die belangrijk zijn voor ontwikkeling en plasticiteit van het zenuwstelsel. Hij zal daarbij nauw samenwerken met collega's van de afdelingen Antropogenetica en Cognitive Neuroscience. Deze collega's hebben een prominente rol in het onderzoek naar afwijkende ontwikkelingen van het zenuwstelsel. Ook gaat Van Bokhoven samenwerken met collega's in het NCMLS en het Donders Centre for Neuroscience.

De aanstelling van prof. Van Bokhoven moet leiden tot een versterking van het onderzoek in de moleculaire en neurobiologische basis van de cognitieve neurowetenschappen.