Tweede Kamer der Staten Generaal

3 september 2010

ChristenUnie: warmer welkom terugkerende ontwikkelingswerkers

De ChristenUnie vindt dat de procedures voor ontwikkelings- en zendingswerkers die terugkeren naar Nederland en aanspraak willen maken op sociale voorzieningen moet worden vereenvoudigd. Nu moet deze groep, net als nieuwkomers in Nederland, aantonen dat zij een economische, sociale en juridische binding met ons land hebben, terwijl zij over een Nederlands paspoort beschikken en terugkeren. De ChristenUnie heeft hierover schriftelijke vragen gesteld.

Tweede Kamerlid Joel Voordewind: ,,Het gaat om mensen die overduidelijk hun in wortels in Nederland hebben en definitief willen terugkeren. Zij hebben zich nota bene jarenlang voor een goede zaak elders in de wereld ingezet. Ik vind het vreemd dat de procedure om bijvoorbeeld kinderbijslag te kunnen ontvangen voor deze groep mensen soms een jaar in beslag neemt."

Voordewind werd door de Evangelische Zendingsalliantie (EZA) geattendeerd op de slepende procedures die nodig zijn om aanspraak op het sociale stelsel te kunnen maken.

De ChristenUnie wil weten hoe een eerdere uitspraak van de Centrale Raad van Beroep, die stelt dat ontwikkelingswerkers geen recht op kinderbijslag hebben, zich verhoudt met de uitzonderingspositie die in de Algemene Kinderbijslagwet en enkele Algemene Maatregelen van Bestuur wordt toegekend aan werkers die in het algemeen belang werkzaam zijn. Voordewind wil duidelijkheid krijgen over de status en de functie van deze wettelijke uitzonderingen.

////////////


Tweede Kamer der Staten Generaal