Ingezonden persbericht

Stellingmaand 2010 in het teken van water

2010 is het Jaar van het Water. Tijdens de Stellingmaand in september vormt 'water' daarom het verbindende element tussen de activiteiten op en rond de forten van de Stelling van Amsterdam. De waterstaatkundige techniek waarop de Stelling van Amsterdam is gebaseerd, maakt het thema 'water' voor de Stellingmaand bijzonder passend. Tussen 4 en 26 september laat de Stellingmaand u kennis maken met de imposante forten en hun historie, of u kunt genieten van de onverwachte stilte in de groene omgeving onder de rook van Amsterdam.

Maar liefst 26 forten openen één of meerdere dagen hun poorten voor het publiek, waar de fortbeheerders en hun vrijwilligers bezoekers door de donkere gangen leiden en wijzen op bijvoorbeeld de verscholen natuur op het dak of rondom de fortgracht. Ook zijn er culturele evenementen te beleven, zoals kunstexposities, jeugd- en straattheater, muziekoptredens, filmvertoningen, vaartochten en kano-evenementen.

Opening Stellingmaand: zaterdag 4 september
De feestelijke opening van de Stellingmaand is dit jaar op Kunstfort bij Vijfhuizen van 13.30 - 17.00 uur. Om 14.00 uur geeft gedeputeerde Rinske Kruisinga van de Provincie Noord-Holland het startsein. Tegelijkertijd opent zij de nieuwe expositie Van Zwaarden en Ploegen met hedendaagse kunst, die tot november in het Kunstfort te zien zal zijn. De hele middag staat in het teken van kunst, muziek, theater en natuurlijk water.

Op diverse andere forten van de Stelling van Amsterdam is deze dag ook heel wat te beleven. Zo is er voor de ervaren zeekanoërs een kanotocht van het in Muiden gevestigde Fort H naar Forteiland Pampus. Kanoliefhebbers die minder ervaring hebben kunnen vanuit Fort H een tocht maken naar onder andere Fort Uitermeer.
Bij Fort aan de Drecht in Uithoorn is op 4 september een straatfestival. Geheel in het thema is de toegangsbrug naar het fort voorzien van waterspoeiers die een eigen leven lijken te leiden en kunnen waaghalzen via doorzichtige ballen over het water lopen!

Stelling van Amsterdam
De Stelling van Amsterdam is een cirkelvormige verdedigingslinie, die bestaat uit dijken, sluizen en 46 forten en batterijen. Hij is tussen 1880 - 1914 aangelegd als laatste toevluchtsoord voor de regering en het leger om de vijand buiten Amsterdam te houden. Met een ingenieus systeem kon het land rondom de linie onder water worden gezet, niet diep genoeg voor schepen en te diep voor man en paard. Nog voordat de Stelling was voltooid, was hij al achterhaald. De opkomst van het vliegtuig ontnam de linie zijn betekenis, maar het bleef een militair object, verborgen in het landschap.

De Stelling van Amsterdam is als monument beschermd door de Provincie Noord-Holland en het Rijk. Het Stellinggebied is één van de twintig Nationale Landschappen. Sinds 1996 staat de Stelling op de Werelderfgoedlijst van Unesco, naast bijvoorbeeld het Great Barrier Reef, de Amsterdamse grachtengordel, de Chinese muur en de piramides van Gizeh, vanwege de unieke, universele waarde.

De Provincie Noord-Holland wil de Stelling van Amsterdam toegankelijk maken voor alle bezoekers en inwoners van de provincie. In opdracht van de provincie Noord-Holland organiseert Cultureel Erfgoed Noord-Holland jaarlijks de Stellingmaand in samenwerking met fortbeheerders en vrijwilligersorganisaties.

Het volledige programma van de Stellingmaand is te vinden op www.stellingvanamsterdam.nl of bestel het programmaboekje via info@cultureelerfgoednh.nl

Noot voor redactie,