Gemeente Tiel


Tentoonstelling Fruitcorso: 'Wie Zaait Zal Oogsten'

Van 4 september tot en met 24 oktober 2010 is er een speciale tentoonstelling over het Tielse Fruitcorso in het Flipje en Streekmuseum Tiel: 'Wie Zaait Zal Oogsten'. Voor wie het Fruitcorso niet kent is dit een leuke kennismaking en voor wie het kent en deelneemt een feest van herkenning! De tentoonstelling biedt een fotografisch overzicht van alle 50 jaren, de winnaars, de mooie ontwerpen, de teleurstellingen en de bijzondere ontmoetingen met leden van het Koninklijk Huis.

Catwalk

In het midden van de zaal staan op een lange catwalk een aantal mooie ontwerpen die van dichtbij te bewonderen zijn. Aan de wand een overzicht van de opbouw van de wagens en een kleine impressie van de meer dan 100 zaden waarvan de plakkers gebruik maken bij het beplakken van de meest prachtige details op de wagens.

Het Fruitcorso is voor de toeschouwers een week lang feest in Tiel, met als hoogtepunt de stoet van de wagens en de tentoonstelling daarna, maar voor de bouwers is deze periode vele malen langer. Eerst het maken van de ontwerpen, dan de technische constructie van de wagens, hydraulische systemen bedenken voor de bewegende delen, lassen, plakken met papier, plakken met zaden en pas op het allerlaatste moment al het verse fruit en de bijzondere groenten. We zijn dan al vele maanden verder van hard werken in de avonduren, de vrije dagen, de weekeinden en niet te vergeten de nachten vlak voor het corso. Alleen al uit respect voor alle bouwers, moet iedereen deze tentoonstelling komen bezichtigen!

Activiteiten tijdens de tentoonstelling:

Zondag 5 september om 14.00 uur: Lezing (en proeven!) over bijzonder eten door Claudia Vandepoel van de 'Historische Keuken'. Lezing gratis, wel normale toegangsprijs museum. Opgeven voor de lezing via ischuuring@tiel.nl, want het aantal stoelen is beperkt!

Zaterdag 11 september: De dag van het fruitcorso, zie de website: www.fruitcorso.nl.

Maandag 13 september 13.30 uur-16.30 uur: Museum speciaal open met bijzondere signeersessie van het nieuwe Flipje Album 'Tiels Flipje en de Mysterieuze Mirabelle' door Arie van Vliet, Menno van Vliet en Alexandra van Steen tussen 14.00 uur en 15.00 uur. Neem uw boeken mee!

Zondag 3 oktober van 13.00 uur tot 17.00 uur: Flipje viert zijn verjaardag! Met o.a. werelrecord boterhammen met jam smeren, de F- factor, musical Idem Dito, Flipje markt en nog veel meer, zie hiervoor de website www.streekmuseumtiel.nl.

Zaterdag 23 oktober van 13.30 uur tot 16.30 uur: Gratis Museumdag! Met speurtochten, rondleidingen èn de kinderen kunnen een prachtige fiets winnen beschikbaar gesteld door Gejo Cycleworld uit Tiel.

Vrijdag 3 september tot en met 23 oktober: ADH Expositie: Moderne kunst van fruit en groente in 'Het Klooster' (Agnietenstraat 24-26) met werk van onder andere Sjoerd Buisman uit Frankrijk en George Burggraaf uit Buren. Open op donderdag 14.00 uur-20.00 uur vrijdag 14.00 uur -17.00 uur en zaterdag 12.00 uur - 17.00 uur.