Jubilea tijdens Airborne Wandeltocht


OOSTERBEEK, 20100730 -- De Airborne Wandeltocht in Oosterbeek op 4 september 2010 krijgt verscheidene jubilerende groepen op bezoek die op de wandeldag in het zonnetje worden gezet. De organisatie maakt zich op voor een druk ochtendprogramma in en rond het Airborne Museum.

Scouting
Al eerder was bekend dat de Nederlandse scouts dit jaar het 100-jarig bestaan van Scouting Nederland vieren. De grote jubileum Jamboree (JubJam) eind juli in Roermond, is het hoogtepunt in de festiviteiten. Bij de Airborne Wandeltocht zullen de scouts, die jaarlijks met vele groepen aanwezig zijn, extra uitpakken. Zo komt er een zelfgebouwde welkomstboog bij de ingang van het startterrein en stands op het terrein om alle scouts op te vangen en te registreren. Hier zullen ze zich ook presenteren aan de andere wandelaars met informatie over hun activiteiten. De scouts zullen zich prominent presenteren tijdens het defilé, vooraf gegaan door de bekende Arnhem (Scouting) Band. Een groep Engelse scouts sluit zich bij hen aan.

Cadet Force
De Engelse cadets, die al meer dan 30 jaar in groten getale meelopen, vieren dit jaar hun 150-jarig bestaan. Het korps werd ooit opgericht voor de versterking van de verdediging van het land, toen dit in oorlog was op de Krim. De cadetten grijpen dit jubileum aan om zichzelf naar buiten te presenteren. De ruim 131.000 cadets in Engeland hebben al een indrukwekkend aantal evenementen achter de rug, als een klein deel van hen zich presenteert tijdens de wandeltocht. Traditiegetrouw zullen Majoor (bd) Tony Trown en zijn commandanten - waarvan er drie de 40 km lopen - de groep cadets aanvoeren tijdens het defilé. Zij worden vooraf gegaan door de 93th (City of Bath) Squadron Air Training Corps Marching Band. Deze band heeft inmiddels vele onderscheidingen en prijzen gewonnen.

International Police Association
Het internationale verbond van de politie, de IPA (International Police Association) werd 60 jaar geleden in Engeland opgericht en heeft zich inmiddels verspreid over 60 landen in de wereld. Veel IPA-leden hebben in de afgelopen jaren individueel en in groepsverband meegelopen in de wandeltocht. Dit jaar neemt een flinke groep Engelse IPA-leden deel en zal zich presenteren tijdens het defilé, vooraf gegaan door de Nederlandse doedelzakband Arthur Troop Pipes and Drums. Na de intocht vindt er een overdrachtceremonie plaats op het bordes van het Airborne Museum, ten overstaan van de Nederlandse afdeling van de IPA.

Achtergrond info
De Airborne Wandeltocht is een herdenkingswandeltocht in het kader van de Slag om Arnhem 1944. De wandeltocht is het grootste eendaagse wandelevenement ter wereld en wordt in 2010 voor de 64e maal gehouden op zaterdag 4 september 2010 in Oosterbeek. De wandeltocht maakt deel uit van het landelijk wandelprogramma van de KNBLO-NL en telde in 2009 ruim 30.000 wandelaars. Deelname staat open voor eenieder die fit van lijf en leden is, hetzij individueel als wel in groepsverband. De routes van 10, 15, 25 en 40 km. leiden door de uitgestrekte natuur van de gemeente Renkum en langs de historische plaatsen van de Slag om Arnhem.
Meer informatie is te vinden op www.airbornewandeltocht.nl.