GroenLinks Barroso heeft wel ambitie, maar mist strijdlust en daadkracht

De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, heeft in zijn eerste State of the Union het Europees Parlement niet kunnen overtuigen. Barroso formuleerde wel ambities voor Europa, maar toonde niet de strijdlust en creativiteit die nodig is om de EU-lidstaten bij de les te houden.

"De Europese Commissie houdt Europa draaiend in tijden van crisis, maar het kraakt aan alle kanten", constateert Judith Sargentini, Europarlementariër voor GroenLinks. "De kansen om sterker uit de financiële, economische en klimaatcrisis te komen worden keer op keer gemist. Daardoor verliest Europa aan invloed in de wereld en aan steun onder haar burgers."

Europese uitdagingen

Veel van de uitdagingen waar Europa voor staat, van het temmen van financiële markten tot het opeisen van een leidende rol in de groene economie van de toekomst, bevinden zich op het snijvlak van Europese en nationale bevoegdheden. "De medewerking van de EU-lidstaten is nodig. Maar in veel nationale hoofdsteden staat men met de rug naar Brussel. Barroso heeft niet duidelijk gemaakt hoe hij de lidstaten bij de les gaat krijgen", aldus Sargentini.

Sargentini: "De plannen die Barroso ontvouwde, zijn niet concreet genoeg om ook maar enige begeestering te brengen. Een echt Europees asielbeleid, een gemeenschappelijk en efficiënter defensiebeleid? Prachtig, maar hoe dan? Een heffing op financiële activiteiten? Hoog tijd, maar waarom schiet de Europese Commissie het best uitgewerkte voorstel, een heffing op financiële transacties, dan af?"

Nieuwe voorstellen

De invoering van Europese obligaties voor nieuwe infrastructuur en een miljard extra voor mondiale armoedebestrijding (in de Millenniumdoelen) waren de meest tastbare nieuwe voorstellen van Barroso, volgens Sargentini. "Een magere oogst. Daar zal geen Europese minister ook maar een minuut van wakker liggen."

Barroso is bezig met zijn tweede termijn en hoeft de Europese regeringsleiders niet langer te vriend te houden voor zijn herverkiezing. Sargentini hoopte daardoor een strijdbare Barroso te zijn in tijd toespraak: "Een echte Europese president die aantoont dat de functie van Raadsvoorzitter Herman van Rompuy overbodig is. Helaas is het Barroso niet gelukt om zichzelf opnieuw uit te vinden."